Laatste update 21:43
12

CDA-fractievoorzitter Eindhoven over anti-Zwarte Piet-activisten: ‘Schup ze’

De intocht van Sinterklaasin Eindhoven liep dit jaar compleet uit de hand, nadat racistische hooligans anti-Zwarte Piet-activisten belaagden, beledigden en bekogelden. Zes mensen werden aangehouden. Burgemeester John Jorritsma zei daar later over:

Van een vrije meningsuiting [kon] nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang volhielden.

Nu blijkt dat de fractievoorzitter van de partij die met zes zetels in de gemeenteraad zit, Linda Hofman van het CDA, voorafgaand aan de intocht op Facebook schreef dat de leden van de anti-racistische beweging Kick Out Zwarte Piet geschopt moesten worden. NRC schrijft:

Een week voor de Eindhovense Sinterklaasintocht op zaterdag 17 november postte CDA-fractievoorzitster Linda Hofman een bericht van Geenstijl op haar Facebook. Daarin stond dat anti-Piet-demonstranten in Eindhoven hun langste tijd hadden gehad nu PSV-hooligans aankondigden hun protest te zullen verstoren. ‘Oprotten met die mongolen’, stond er met grote letters in het bericht van de PSV-hooligans dat Geenstijl overnam. „Leuk hoor … Van die randstad-droeftoeters die hier een kinderfeest komen verstieren”, schreef Hofman erbij. Een familielid reageerde op het bericht met „Pak ze. Tackel ze!”, waar de fractievoorzitster „Schup ze!”, onder schreef.

Essayist Anemoon Langenhoff, die met haar mede-demonstranten gedwongen werd te vluchten voor hooligans, wil nu dat Hofman tot de orde wordt geroepen in de gemeenteraad, die vanavond over het geweld bij de intocht debatteert.

Hofman is niet van plan haar excuses aan te bieden en dreigt met juridische stappen vanwege laster en smaad. Zij claimt niet opgeroepen te hebben tot geweld, omdat haar Facebookbericht alleen zichtbaar was voor haar 641 Facebookvrienden (van wie een de post doorspeelde aan Langenhoff). Hofman claimt dat het slechts ‘een grapje in de familie’ zou betreffen om duidelijk te maken dat de discussie moet stoppen.

Een ander gemeenteraadslid, Tjerk Langman van de Lijst Pim Fortuyn, plaatste een Facebookbericht van Langenhoff over haar voorgenomen deelname aan de demonstratie tegen Zwarte Piet op Twitter met de hashtag #ondermijning. De werkgevers van Langenhoff werden zo bekend onder de volgers van Langman, waardoor Langenhoff zo ‘angstig’ werd dat ze ‘bijna niet meer naar de demonstratie durfde’. Ook Langman zegt aangifte te willen doen van laster en smaad tegen Langenhoff.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)