Laatste update 30 januari 2019, 12:11
140

Coalitie bereikt kinderpardoncompromis

De regeringscoalitie heeft een akkoord bereikt over het kinderpardon. Dat meldt de NOS. Nadat eerder op de avond de coalitietop al een akkoord bereikte, gingen kort daarna ook de fracties van de vier regeringspartijen akkoord.

Het akkoord houdt in dat er een ruime regeling komt voor in Nederland gewortelde kinderen en hun ouders die volgens de huidige wet geen recht hebben op verblijf. Van de ongeveer zevenhonderd kinderen zou 90 procent mogen blijven. Als al deze zaken zijn afgehandeld zou de kinderpardonregeling voor nieuwe gevallen volledig worden afgeschaft, een eis van de VVD. De discretionaire bevoegdheid om voor schrijnende gevallen een uitzondering te maken zou wel blijven bestaan, maar wordt overgeheveld van de staatssecretaris naar de IND. Ook zou er meer geld worden vrijgemaakt voor de IND om procedures te versnellen, ongeveer 13 miljoen euro.

Een andere afspraak is dat Nederland vanwege dit akkoord minder vluchtelingen opneemt van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De afspraak was dat Nederland 750 mensen zou opvangen, dat worden er nu 500.

Eerder vandaag antwoordde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nog op de vraag tegen welke prijs zijn partij het regeerakkoord wilden openbreken: ‘Voor wisselgeld doe ik het niet. Het moet cash zijn.’ Binnen de VVD was rumoer ontstaan over de hardnekkige weigering van Dijkhoff zijn harde lijn inzake het kinderpardon te laten varen. Middels een brief aan de fractievoorzitter probeerden actieve leden Dijkhoff op andere gedachten te brengen.

Geef een reactie

Laatste reacties (140)