28

D66 vraagt premier Rutte om ‘Designated Survivor’ bij rampen

Ook in de fractie van D66 worden de lege uren waarschijnlijk gevuld met het kijken naar Netflix, want de partij heeft voorgesteld om net als in de gelijknamige tv-serie een “designated survivor” aan te stellen: een politicus die de macht in handen krijgt, mocht onverhoopt in een klap alle bewindspersonen én het staatshoofd worden uitgeschakeld.

In de tv-serie kon het publiek kennismaken met het Amerikaanse concept: in de serie is na een bomaanslag tijdens de State of the Union de complete Amerikaanse regering weggevaagd, met uitzondering van die ene minister die dat jaar de ‘uitgekozen overlever’ was en zich om die reden elders bevond en zo de aanslag overleefde. Zo’n aanslag tijdens bijvoorbeeld Prinsjesdag zou volgens D66 in Nederland een vergelijkbaar effect hebben. Immers, dat is het moment waarop koning en koningin, bewindspersonen en Staten-Generaal bijeen zijn.

Mocht zo’n haast ondenkbare situatie voorvallen, dan kent Nederland het ‘staatsnoodrecht’. Dat houdt in dat hoge ambtenaren van Defensie, de NCTV en andere ministeries crisisberaad houden en een plan van aanpak opstellen. Voor D66-Kamerlid Joost Sneller is dat echter onvoldoende, want:

In dat scenario komen ongekozen ambtenaren bij elkaar. Er is ook niks geregeld hoe de besluitvorming dan precies plaatsvindt. Wie heeft dan de doorslaggevende macht?

Dinsdag zal D66 daarom tijdens het debat over de begroting van Algemene Zaken aan premier Rutte vragen een ‘staatsrechtelijk zuivere regeling’ te maken. Een waarin dus een “designated survivor” is opgenomen. Twee zelfs: een minister én een Kamerlid. Net als in de tv-serie.

Bron: NOS / Beeld: Troonrede 2017

Geef een reactie

Laatste reacties (28)