Laatste update 15:55
71

Dijkhoff kreeg ten onrechte duizenden euro’s reiskostenvergoeding

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff is dinsdag verder in het nauw gekomen, nadat HP/De Tijd onthulde dat hij ten onrechte 4900 euro per jaar aan reiskostenvergoeding ontving. Het ging om reiskosten die Dijkhoff niet had gemaakt. De VVD’er heeft naar aanleiding van de berichtgeving besloten de onterecht ontvangen vergoeding terug te storten.

De onkostenvergoeding van 4900 euro per jaar is bedoeld voor reizen in Nederland. Ieder Kamerlid krijgt deze vergoeding. Omdat Dijkhoff als fractievoorzitter echter beschikt over een auto met chauffeur – die door de VVD fractie wordt betaald – heeft hij geen extra reiskosten in Nederland en ontvangt hij dus jaarlijks 4900 euro als vergoeding voor onkosten die hij niet maakt.

Na de berichtgeving van HP/De Tijd heeft Dijkhoff ook bekendgemaakt dat hij verder afziet van zijn wachtgeld. Een week geleden meldde de Volkskrant dat de VVD’er jaarlijks nog altijd 37.000 euro opstrijkt omdat hij in het verleden vier weken minister is geweest. “Ik zie deze wachtgeldregeling als onderdeel van die arbeidsvoorwaarden. Het is uitgesteld loon, net als pensioen”, verklaarde Dijkhoff.

Inmiddels lijkt er toch sprake van enig voortschrijdend inzicht bij de VVD’er, die er vorig jaar nog voor pleitte om de bijstand te verlagen. “Ik vind dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze”, rechtvaardigt Dijkhoff op Facebook zijn besluit om nu toch af te zien van zijn wachtgeld.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (71)