Laatste update 14:56
23

Duitse politie neemt wapens in beslag bij honderden ‘Reichsbürger’

De Duitse overheid heeft een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen bij honderden zogeheten Reichsbürger, extreemrechtse Duitsers die zowel de Duitse staat als de grondwet niet erkennen. De autoriteiten hebben daarnaast zo’n tweeduizend nieuwe leden in kaart gebracht en waarschuwt dat ondanks de inbeslagname van de wapens, de terreurdreiging die van deze groep uitgaat, ‘kritiek’ blijft.

Hoofd van het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (BfV) Hans-Georg Maassen, laat weten dat door de recente invallen het aantal Reichsbürger met een wapenvergunning nu minder dan duizend is: ‘We boeken duidelijk succes met het intrekken van de vergunningen. Desondanks moeten we waakzaam blijven wanneer het om deze beweging gaat.’

De rechts-radicale Reichsbürger-beweging leeft in de overtuiging dat de grenzen van het Duitse rijk uit 1937 nog altijd gelden en dat de huidige federale republiek slechts een marionettenstaat is waar de geallieerden sinds de Tweede Wereldoorlog de werkelijke touwtjes in handen hebben. Leden van de beweging erkennen de grondwet niet, evenals de overheid, de politie en de rechtbanken. Volgens de laatste schattingen van het BfV bezitten nog altijd zo’n 920 leden vuurwapens.

Hoewel de overheid optreedt tegen gewapende leden van de beweging, stijgt het aantal Reichsbürger nog altijd. Zo’n 18.400 personen zijn bekend bij de autoriteiten, 900 van hen worden aangemerkt als rechtsextremisten. Het BfV laat wel weten dat de stijging van het aantal Reichsbürger mede veroorzaakt wordt door de scherpere controle op de groep, waardoor nu meer eerder nog onbekende leden in beeld zijn.

De Duitse overheid liet tot twee jaar geleden de groep relatief met rust, maar daar is verandering in gekomen na meerdere aanvallen door Reichsbürger op zowel de bevolking als op de politie. In 2016 schoot een lid van de beweging een politieman dood in Beieren. Enkele maanden later beschoot een ander lid publiek op een plein in Trier. Sindsdien zijn bij meerdere politieacties tegen de Reichsbürger agenten gewond geraakt. In 2017 wist de politie dankzij een serie invallen bij Reichsbürger geplande aanslagen op joden, asielzoekers en de politie zelf te verijdelen.

Bron: DW 

Geef een reactie

Laatste reacties (23)