10

Duitse recherche zoekt mensen die livestream aanslag Halle keken

De Duitse recherche is op zoek naar drie mensen die, zonder iets te doen, live meekeken met de terroristische aanslag waarbij vorige week in het Oost-Duitse Halle twee mensen om het leven kwamen. Zij zagen onder meer hoe Stephan Balliet, die een camera op zijn helm had gemonteerd, tevergeefs probeerde binnen te dringen in een synagoge waar op dat moment Jom Kippoer, de belangrijkste Joodse feestdag, werd gevierd.

Volgens Der Spiegel hebben de drie gezochte kijkers Amerikaanse en Zwitserse IP-adressen. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat zij daadwerkelijk in de Verenigde Staten of Zwitserland wonen. Met behulp van een VPN-verbinding is het bijvoorbeeld mogelijk om je werkelijke IP-adres (en dus je woonplaats) te verhullen.

Balliet zond zijn aanslag live uit via het game-videoplatform Twitch. De video bevat duidelijk aanwijzingen dat hij antisemitische en extreemrechtse motieven had. Aan het begin van de video zegt de dader dat “de joden de bron van alle problemen zijn”. Ook klaagt hij over het feminisme en ‘massa-immigratie’.

De aanslagpleger heeft inmiddels een bekentenis afgelegd voor zijn actie bij de synagoge en een döner-restaurant. Hij liet zich naar eigen zeggen inspireren door de man die in het voorjaar een bloedbad aanrichtte bij moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Balliet erkent ook dat hij een racist en een antisemiet is. Hij is naar eigen zeggen echter “geen nazi”.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)