Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

In Duitsland hoeven mensen niet per se man of vrouw meer te zijn

  •  
08-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
37335136244_30d67b3053_h
Duitsers kunnen zichzelf of hun kinderen voortaan niet alleen als man of vrouw, maar ook als ‘anders’ of ‘interseksueel’ laten registreren in het geboorteregister, dat meldt het ANP. Duitsland wordt het eerste Europese land om dit mogelijk te maken, na een uitspraak van het grondwettelijk hof in Karlsruhe. De nieuwe registratiemogelijkheid moet uiterlijk eind 2018 zijn ingevoerd. De beweging Dritte Option (derde mogelijkheid) had de zaak aangespannen.
Het hof baseerde de uitspraak op de grondwet ter bescherming van het persoonsrecht. Die beschermt ook de geslachtsidentiteit van personen die zich niet als man of vrouw willen laten registeren, aldus het hof. Daarbij is uitsluiting van de ‘derde’ mogelijkheid volgens het hof discriminerend.
Nederland kent ongeveer tachtigduizend mensen die volgens artsen lichamelijk niet binnen het standaardhokje ‘man’ of ‘vrouw’ vallen: mensen met een intersekseconditie/DSD. Mensen met een intersekseconditie worden geboren met een anatomie, chromosomen of geslachtsklieren die afwijken van wat artsen zien als de norm. Bijvoorbeeld een pasgeboren baby waarbij het niet duidelijk is of het een grote clitoris, of penis heeft. Het kan ook zijn dat de baby de mannelijke XY-chromosomen en toch een vagina heeft. Miriam van der Have legt in een interview met Vice uit:
Heel lang werd er niet over intersekse gesproken. Ook niet door artsen. Een kind werd geboren, onderzocht, kreeg vervolgens een geslacht toegewezen en werd zo nodig geopereerd. Het kind groeide op als jongen of meisje. Omdat er vaak van buiten niets te zien is aan het kind, raadden artsen ouders aan om het gewoon stil te houden.
Tegenwoordig kijkt men anders naar gender en geslacht. Zolang er geen medische noodzaak is, zouden operaties vermeden moeten worden. Mensen met intersekseconditie/DSD zijn in principe niet ziek en zouden dus gewoon een leven moeten kunnen leiden, zonder dat ze gedwongen worden in het man- of vrouw-hokje te passen. Rockzangeres Ryanne van Dorst, beter bekend als Elle Bandita, kwam begin dit jaar ‘uit de kast’ als persoon met de intersekseconditie. Voor BNNVARA maakte ze de serie: Geslacht! waarin ze op zoek gaat naar de wereld tussen man en vrouw, en onderzoekt welke rol gender speelt in onze maatschappij.
Cc-foto: mksfca
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.