Laatste update 16:24
31

Enorme opkomst bij stakingsactie basisonderwijs

Update 16.20

De staking van de leraren in het primair onderwijs werd drukbezocht. Volgens de Algemene onderwijsbond, een van de organisatoren, kwamen er zo’n 60.000 docenten demonstreren in Denk Haag. Volgens de AOb nog eens 6.000 docenten in Groningen. Dit zou het volgens een van de woordvoerders van P.O. In Actie, de actiegroep van de docenten, de grootste eendaagse staking maken die Nederland ooit heeft gekend.

Naast de docenten, waren ook zo’n 5.000 ouders die met de docenten mee demonstreerden, om hun steun uit te spreken voor de eis van 1,4 miljard om de salarissen van de leraren te verhogen en de werkdruk omlaag te krijgen.

Eerder:

In het Zuiderpark in Den Haag zijn donderdagmiddag duizenden basisschoolleraren aanwezig voor een stakingsactie. De leraren eisen een hogere vergoeding voor hun werk en een verlaging van de werkdruk. Vanuit het hele land komen bussen met leraren naar Den Haag om de manifestatie bij te wonen.

De docenten willen dat het volgende kabinet in totaal 1,4 miljard euro uittrekt voor het basisonderwijs: 900 miljoen om de salarissen te verhogen, 500 miljoen om de werkdruk te verminderen. Woensdagavond lekte uit dat het kabinet van plan is dat laatste bedrag vrij te maken. Eerder al hadden bronnen rond de kabinetsformatie laten weten dat voor het verhogen van de salarissen zo’n 270 miljoen wordt uitgetrokken. Te weinig dus.

Geschat wordt dat zo’n 90 procent van de docenten in het basisonderwijs vandaag het werk neerlegt. Wie niet bij de manifestatie in Den Haag aanwezig kan zijn, kan terecht bij soortgelijke stakingsacties in Groningen, Arnhem, Helmond en Venray.

Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (31)