Laatste update 10:23
62

Ego’s en lange vingers brengen Forum in verlegenheid

Na wekenlang gezweefd te hebben op de overwinningsroes van de uitslag van de Provinciale Staten-verkiezingen kwam Thierry Baudet gisteravond laat hard neer op de koude grond van de politieke realiteit. Face first.

Het begon allemaal met een kritisch interview dat Henk Otten gaf aan NRC afgelopen weekend. Volgens Otten moest Baudet een beetje dimmen met zijn extremistische boreaalpraat en was de partij groter dan de voorman. Otten leek te hengelen naar interne waardering van zijn werk en een klein stukje spotlight, maar kreeg in plaats daarvan de zak en een trap na. Otten moest in een tweet van Baudet lezen dat hem was gevraagd om “terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen”. Vervolgens werd er een oud lijk uit de kas van de voormalig penningmeester getrokken, die zonder overleg ruim dertigduizend euro bleek te hebben overgemaakt aan zijn eigen financieel adviesbedrijf MS2 Capital.

Baudet meldde zich vervolgens ziek (voedselvergiftiging) en liet secondant Theo Hiddema het vuile werk opknappen voor de camera’s. Die riep Otten op om de eer aan zichzelf te houden en uit het bestuur te stappen na zijn ‘greep uit de kas’. ‘Karaktermoord’, aldus Otten, die vervolgens wel aftrad. Daar kwam de partij overigens goed mee weg, want als hij dat niet had gedaan was het voor zijn medebestuurders onmogelijk geweest om hem eruit te zetten. Volgens de door Otten zelf opgestelde statuten, was voor een dergelijk ontslag vereist dat tweederde van alle FVD-leden bij elkaar zou komen en dat daarvan minstens tweederde voor afzetting zou stemmen.

Otten was al vanaf de oprichting van de partij penningmeester en was als enige gemachtigd om betalingen te doen. Otten vond dat hij recht had op de betaling van 30.000 euro, als beloning voor de vele uren werk voor de campagnes, de fondsenwerving en de ledenwerving. Na kritiek op die beslissing gaf hij toe dat het ‘slordig’ was en werd het geld teruggestort. Hij maakte daarnaast 15.000 euro over aan FVD-woordvoerder Jeroen de Vries, eveneens aankomend Eerste Kamerlid. Het geld zou een ‘mantelzorgbonus’ zijn geweest, omdat De Vries Theo Hiddema eind vorig jaar bijstond na een heupoperatie. Die betaling was volgens NRC-bronnen wél door het bestuur goedgekeurd.

Otten werd als penningmeester opgevold door secretaris Rob Rooken. Maar volgens Renaissance Watch heeft ook hij niet altijd even zuiver gefactureerd.

Ondertussen blijft Henk Otten de officiële nummer 1 op de lijst voor de Eerste Kamer. Door een verandering van de regels rond voorkeursstemmen kan hij niet meer uit de senaat worden gehouden, zelfs niet als alle 86 FVD-Statenleden op andere kandidaten zouden stemmen. Otten zou die zetel kunnen gebruiken als startpunt voor zijn eigen partij, vrij van boreaalpraat. Baudet betaalt daarmee een hoge prijs voor zijn gebrek aan incasseringsvermogen.

Cc-foto: Eike-Christian Meyer

Geef een reactie

Laatste reacties (62)