75

En weer duikt er een oude, racistische column op van Boris Johnson

Boris Johnson heeft nooit bekendgestaan om zijn fijngevoeligheid. Moslima’s in boerka’s omschreef hij in een column in 2018 als ‘brievenbussen’, homo’s waren ‘bumboys’, en zwarte mensen duidde hij in 2002 aan als ‘piccaninnies’ (negertjes) met een ‘watermeloenenlach’.

De premier piekert er niet over om excuses te maken voor het gebruik van dergelijke neerbuigende termen, verklaarde hij afgelopen vrijdag tijdens een uitzending van BBC Question Time. “In mijn tijd als journalist heb ik miljoenen woorden geschreven en het is oprecht nooit mijn bedoeling geweest om iemand pijn te doen.”

Volgens de leider van de Conservatieven zijn zijn derogatieve omschrijvingen voor etnische minderheden, moslims en homo’s allemaal satirisch bedoeld. Die satire is overigens niet altijd besteed aan zijn achterban. In de week nadat Johnson in zijn column vrouwen met boerka’s op de korrel nam, verviervoudigde het aantal ‘islamofobe incidenten’ in het Verenigd Koninkrijk.

‘Bijna Nigeriaans’
Johnsons weigering om excuses te maken leidt ertoe dat Britse journalisten hard op zoek zijn naar meer ‘satirische’ pennenvruchten van de premier. Zo heeft The Guardian nu een tekst uit 1999 opgeduikeld waarin Johnson de voorliefde voor geld en gadgets bij jongeren “bijna Nigeriaans” noemt.

Weyman Bennett van Stand Up to Racism noemt die omschrijving tegenover The Guardian “zeer racistisch en aanstootgevend”. “Dit is onvergeeflijk en kan niet worden genegeerd.”

Alleenstaande moeders
De Daily Mirror stuitte ondertussen op een column uit 1995 waarin Johnson alleenstaande moeders verweet dat ze verantwoordelijk waren voor “slecht opgevoede, domme, agressieve en onwettige” kinderen. Sociale woningen zouden alleenstaande vrouwen er volgens Johnson toe aanzetten om kinderen te baren.

Mannen uit de arbeidersklasse omschreef hij in hetzelfde stuk als “waarschijnlijk dronken, crimineel, doelloos en hopeloos”. Ook riep Johnson mannen op om “controle te nemen over hun vrouwen”. Doen ze dat niet, dan wijst dat er volgens de columnist op dat de mannen “zwak” zijn. Zelf kwam Johnson afgelopen zomer overigens in het nieuws na een melding van mogelijk huiselijk geweld.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)