Laatste update 13:45
247

Erdogan dreigt vluchtelingen naar Europa te sturen als EU inval Syrië veroordeelt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd om 3,6 miljoen vluchtelingen naar Europa te sturen als de Europese Unie de Turkse militaire aanval in het noordoosten van Syrië als invasie veroordeelt. Turkije begon gisteravond met het uitvoeren van luchtaanvallen in het gebied, waar vannacht ook grondtroepen binnendrongen. Hulpverleners zijn op de vlucht geslagen en vrezen voor een humanitaire ramp. Volkskrant-correspondent Ana van Es waarschuwt voor een mogelijke genocide van de Koerdische bevolking in het gebied.

Erdogan wil Koerdische milities uit Noord-Syrië verdrijven en een bufferzone inrichten waar de 3,6 miljoen veelal Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven, moeten worden ondergebracht. De EU is het niet eens met de plannen en vreest voor de veiligheid van de vluchtelingen, die in het gebied te makkelijk doelwit zouden kunnen worden van Syrische rebellen of regeringstroepen van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Het is de zoveelste keer dat Erdogan dreigt de vluchtelingendeal met de EU op te blazen. De EU betaalde 6 miljard euro aan Turkije om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen, maar dat weerhoudt de Turkse president er niet van om de deal als breekijzer te gebruiken om op andere gebieden zijn zin door te drukken.

De EU zit niet alleen met de vluchtelingen in haar maag, maar ook met de duizenden IS-strijders die nu nog worden bewaakt door Koerdische milities, maar die mogelijk ontsnappen indien Turkije erin slaagt de Koerden te verdrijven. Volgens de Amerikaanse president Trump, die recent alle Amerikaanse troepen uit het gebied terugtrok, is dat niet zo’n probleem omdat ze dan toch ‘naar Europa’ zouden vluchten. Bovendien stelt Trump, niet geheel onterecht, dat Europese landen alle kans gehad hebben om hun strijders op te halen en in eigen land te berechten, maar er zelf voor kozen om dat niet te doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (247)