Laatste update 17:26
58

EU geeft groen licht voor gebruik omstreden verdelger glyfosaat

De Europese Unie heeft de vergunning voor gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat met vijf jaar verlengd. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor het voorstel van de Europese Commissie.

Om de verlenging erdoor te krijgen moesten 16 van de 28 – die samen minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen –
lidstaten vóór stemmen. Eerdere voorstellen om de vergunning van de onkruidverdelger te verlengen haalden het niet, maar de Commissie heeft het voorstel net zo lang gewijzigd en opnieuw ingediend totdat het er uiteindelijk vandaag doorheen is gekomen.

De beslissing is opmerkelijk, omdat het Europees Parlement naar aanleiding van onderzoek door de WHO eerder al had besloten tot uitfasering, met een verbod vanaf 2022. Het Europarlement had daarnaast bepaald dat glyfosaat niet meer gebruikt mag worden indien er alternatieven voor handen zijn. Ook niet-professioneel gebruik en gebruik voorafgaande aan de oogst had volgens het parlement nog dit jaar in heel Europa verboden moeten worden, maar deze beperkingen waren in het voorstel van de Europese Commissie nergens terug te vinden.

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren noemt de verlenging ‘onverantwoord’:

De Europese Commissie brengt 500 miljoen burgers, dieren en ons milieu doelbewust in gevaar. Op basis van door de industrie gemanipuleerd onderzoek, dat als zoete koek is geslikt door EFSA en de bevoegde nationale instanties. Ook een burgerinitiatief van 1,3 miljoen bezorgde mensen is zonder pardon van tafel geveegd. De verlenging van de EU-licentie voor Monsanto-gif glyfosaat is onverantwoord. De Europese Unie geeft hiermee groen licht aan het meest gebruikte landbouwgif ter wereld. Een gif dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waarschijnlijk kankerverwekkend is; Een gif dat 63% van alle burgers in hun lichaam heeft. En een gif dat het milieu, grondwater en oppervlaktewateren vervuilt. Terwijl dit nu juist dé kans was om van het infuus van de gif-industrie af te komen.

Cc-foto: Chafer Machinery

Geef een reactie

Laatste reacties (58)