3

Ex-premier Italië stapt uit regeringspartij PD, begint eigen partij

De voormalige premier van Italië, Matteo Renzi, heeft bekendgemaakt dat hij de centrumlinkse Partito Democratico (PD) verlaat om een eigen partij te beginnen. Daarmee brengt hij de nieuwe coalitie van PD en de populistische Vijfsterrenbeweging mogelijk in gevaar.

Volgens Renzi zijn ongeveer dertig PD-parlementariërs van plan om zich aan te sluiten bij zijn nieuwe partij. De ex-premier meent dat PD niet meer functioneert. Knack schrijft:

In een interview met La Repubblica legt Renzi uit dat hij de PD heeft verlaten omdat ze een toekomstvisie mist. Ze is een verzameling stromingen en ‘de krampachtige zoektocht naar de eenheid als hoogste goed is meer een rem dan een zegen’, luidt zijn verdict.

Renzi, die in 2014 de verkiezingen won met PD en in 2018 een nederlaag leed, belooft wel dat hij de regering van premier Giuseppe Conte zal blijven steunen. “De overwinning die we in het parlement hebben geboekt op het populisme en Salvini was belangrijk om Italië te redden, maar is niet genoeg.”

De coalitie van PD en de Vijfsterrenbeweging kreeg eerder deze maand groen licht van de achterban van die laatste partij die zich in een online stemming mocht uitspreken over de nieuwe regering. PD en de Vijfsterrenbeweging besloten tot samenwerking nadat de extreemrechtse Matteo Salvini van de Lega de vorige regering had laten vallen. Salvini hoopte bij nieuwe verkiezingen flinke winst te boeken.

Nicola Zingaretti, die in maart werd gekozen als leider van PD, noemt het een ‘vergissing’ om de partij op te breken. “Zeker in een tijd dat kracht onmisbaar is voor de kwaliteit van onze democratie.”

Cc-foto: Francesco Pierantoni

Geef een reactie

Laatste reacties (3)