Laatste update 20:56
182

Extreem-rechtse aanslag: tientallen doden in moskeeën

“Dit is een van de donkerste dagen van Nieuw-Zeeland,” zo noemt premier Jacinda Ardern de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij 40 doden en een nog onbekend aantal gewonden viel. Een 28-jarige extreemrechtse man uit Australië en drie anderen zijn inmiddels opgepakt. Ardern zei op een persconferentie dat de aanslag juist in haar land had plaats gevonden, omdat Nieuw-Zeeland ‘diversiteit representeert’. Ardern benadrukte de grondhouding van haar land: ‘Zij (de slachtoffers) zijn wij. De dader heeft geen plaats in Nieuw-Zeeland.’

De daders stonden niet op de radar van de autoriteiten. Net als de Noorse extreemrechtse terrorist Anders Breivik publiceerde een van de schutters online een manifest waarmee een extreemrechts gedachtegoed werd uitgedragen. Terwijl in de Al Noor moskee, in het centrum van Christchurch, zo’n tweehonderd moslims waren verzameld voor gebed, drong een schutter het gebedshuis binnen.

Een van de terroristen heeft 17 minuten lang het bloedbad gestreamd via sociale media. Op de beelden zou te zien zijn geweest hoe de schutter aankwam, de moskee binnen ging en begon te schieten. Niemand werd gespaard, zelfs kinderen niet. Later op de avond vond een tweede aanslag plaats op Linwood Avenue, waar minder over bekend is. Een getuige zou vier of vijf mannen met vuurwapens hebben gezien. De politie stelt alles in het werk om verspreiding van de beelden te voorkomen en roept het publiek op ze niet te delen.

De Australiër zou twee jaar geleden al begonnen zijn met de voorbereiding van zijn gruweldaad. Hij zou daarvoor al eerder naar Nieuw-Zeeland zijn gekomen. De premier van Australië, Scott Morrison, heeft inmiddels bevestigd dat de man een Australisch staatsburger is. Moslims in Nieuw-Zeeland worden opgeroepen moskeeën te vermijden tot nader bericht volgt.

Geef een reactie

Laatste reacties (182)