33

Farmaceut verdrievoudigt prijs essentieel medicijn voor bipolaire patiënten

Vele duizenden patiënten met ernstige depressies en bipolaire stoornissen zijn vanaf vandaag gedwongen om een eigen bijdrage gaan betalen voor het levensreddende medicijn Priadel, omdat fabrikant Essential Pharma de prijs heeft verdrievoudigd. Dat meldt de Volkskrant. Donderdag maakte het bedrijf bekend de prijs te verhogen van 4,76 euro naar 15,78 euro, het maximale bedrag dat de Wet geneesmiddelenprijzen toestaat. Hierdoor moeten patiënten een eigen bijdrage van 11 euro per maand betalen. Volgens Henk Mathijssen, voorzitter van de belangenvereniging voor mensen met een bipolaire stoornis PlusMinus, kan deze groep chronische patiënten ‘die als gevolg van hun ziekte op bijstandsniveau zitten’ dat vaak niet betalen.

Essential Pharma staat erom bekend te zoeken naar medicijnen waarvan het patent verlopen of bijna verlopen is en vervolgens verschillende aanbieders van die medicijnen op te kopen. Zo verschaffen ze zichzelf een monopoliepositie, waarna de prijzen worden opgeschroefd. Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt de prijsopdrijving in de Volkskrant ‘onacceptabel’ en ‘schandalig’:

Priadel is een essentieel medicijn voor mensen met een zeer ernstige ziekte. De prijs wordt nu uit winstbejag een drempel voor mensen om de pillen te slikken. Dat kan echt tot maatschappelijke schade leiden. Schandalig.

Dat bedrijven misbruik maken van de medische nood van patiënten om woekerwinsten te maken is geen nieuw verschijnsel. In 2015 verhoogde de Amerikaanse hedgefonds manager Martin Shkreli de prijs van het medicijn Daraprim – een 62 jaar oud medicijn tegen parasitaire infecties, dat veelel gebruikt door mensen met kanker op hiv – van 13,50 naar 750 dollar per pil.

Cc-foto: Brandon Giesbrecht

Geef een reactie

Laatste reacties (33)