8

Griekenland gaat vluchtelingen opsluiten in kampen

Griekenland wil de grootste kampen voor vluchtelingen op Lesbos, Chios en Samos sluiten. In plaats daarvan moeten er gesloten kampen komen, die elk onderdak bieden aan vijfduizend vluchtelingen. Het gesloten kamp op Samos moet al voor de jaarwisseling klaar zijn. Ook de kleinere kampen op Kos en Leros zullen worden omgebouwd tot gesloten kampen, voor respectievelijk tweeduizend en duizend vluchtelingen. Dat heeft de Griekse regering woensdag bekendgemaakt.

Alle vluchtelingen die in Griekenland aankomen, zullen worden opgesloten in een van de kampen. Daar moeten ze blijven tot ze een vluchtelingenstatus krijgen en mogen doorreizen naar het vasteland, of tot ze teruggestuurd worden naar Turkije.

De gesloten kampen zullen verschillende afdelingen krijgen. Zo komt er een aparte vleugel voor vluchtelingen die worden teruggestuurd. Andere vluchtelingen krijgen meer bewegingsvrijheid, afhankelijk van hun land van herkomst en hun kansen op asiel. Wel komt er strenge bewaking bij de uitgangen van de kampen. Het is de bedoeling dat minderjarigen worden overgebracht naar aparte opvanglocaties, meldt Griekenland-correspondent van Der Spiegel, Giorgos Christides.

Op dit moment verblijven er meer dan 27.000 mensen in de kampen op Lesbos, Chios en Samos. Zij leven daar onder dramatische omstandigheden. Het is vluchtelingen nu wel toegestaan om de kampen in en uit te lopen.

De rechtse regering, die in juli aan de macht kwam, wil vluchtelingen harder aanpakken. Eerder deze maand stemde het Griekse parlement in met een nieuwe, strenge asielwet, waardoor het moeilijker wordt voor vluchtelingen om een verblijfsvergunning te krijgen. De wet maakt het ook makkelijker om vluchtelingen voor langere tijd op te sluiten.

Bekijk ook:
Hotel Athene over Grieken en vluchtelingen: hopeloos maar niet hulpeloos

Geef een reactie

Laatste reacties (8)