Laatste update 18:43
120

Nederland stelt ‘vliegverbod’ in voor Zuid-Afrika vanwege nieuwe variant

Update, 10.15 uur:
Nederland stelt een vliegverbod in voor Zuid-Afrika en omringende landen. Dat heeft Hugo de Jonge vrijdagochtend bekendgemaakt. Nederlanders die op dit moment in Zuid-Afrika verblijven, kunnen wel terugkeren maar moeten vervolgens in quarantaine.

Overigens blijkt het vliegverbod geen echt vliegverbod. Er blijven vliegtuigen vliegen tussen Zuid-Afrika en Nederland. In werkelijkheid gaat het om een inreisverbod voor mensen die niet uit de EU komen.

Eerder:
De nieuwe coronavariant B.1.1.529 lijkt zich in Zuid-Afrika veel sneller te verspreiden dan eerdere versies, zoals Delta. De snelle verspreiding gaat gepaard met een toename van het aantal coronabesmettingen in het land.

De nieuwe variant heeft 32 mutaties in de uitsteeksels van het virus. De vrees bestaat dat vaccinatie of een eerdere besmetting met sars-cov-2 daardoor veel minder beschermt. De mutaties wijzen er volgens deskundigen ook op dat de nieuwe variant besmettelijker is.

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om Zuid-Afrika en vijf andere landen op de rode lijst te zetten. Vluchten uit onder meer Namibië, Botswana en Zimbabwe worden niet meer toegelaten. Reizigers uit die landen moeten in quarantaine. Italië grijpt op vergelijkbare wijze in. In Nederland pleit GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld voor maatregelen om verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen.

Wetenschappers vrezen al langer voor een nieuwe supervariant van het virus die nog veel besmettelijker is. Het risico op zo’n nieuwe variant neemt toe als het virus veel rondgaat en terechtkomt bij een persoon met een verzwakt immuunsysteem.

Het vermoeden bestaat dat ook B.1.1.529 zo is ontstaan. Bij mensen met een immuunsysteem dat bijvoorbeeld is aangetast door HIV, kan het virus blijven voortwoekeren, en nieuwe mutaties creëren die het immuunsysteem makkelijker omzeilen.

Geef een reactie

Laatste reacties (120)