Laatste update 09:07
6

Grootste Facebook-pagina Black Lives Matter blijkt frauduleus

De grootste Black Lives Matter-pagina op Facebook was nep en bedoeld om mensen geld afhandig te maken. Dat meldt CNN. De eigenaar van de pagina blijkt een witte Australische man van middelbare leeftijd te zijn. De pagina is zeker een jaar actief geweest.

De Facebook-pagina, simpelweg “Black Lives Matter” genaamd, had bijna 700.000 volgers, het dubbele van de officiële BLM-pagina. Via de nep-pagina werden inzamelingsacties georganiseerd om geld op te halen zogenaamd voor de burgerrechtenbeweging, maar in elk geval een deel daarvan belandde op Australische bankrekeningen. Online betaalsystemen PayPal en Patreon zetten de mogelijkheid om via hen te betalen uit, nadat CNN die bedrijven om commentaar vroeg. Soortgelijke bedrijven als Donorbox en Classy hadden dat al eerder gedaan nadat er klachten over fraude waren binnengekomen.

CNN wist te achterhalen dat de nep-pagina op naam van ene Ian Mackay stond, een Australiër, zo bleek. Deze Mackay bleek tevens in het bezit van tientallen domeinnamen, waarvan de meesten te maken hebben met de zwarte burgerrechtenbeweging. Volgens een bron bij een van de online betaalsystemen, heeft Mackay zo’n 100.000 dollar (ruim 80.000 euro) opgehaald met de inzamelingsacties. Mackay zelf heeft tegenover CNN ontkend iets met de pagina te maken te hebben en zei de pagina wel aangemaakt te hebben, maar die daarna te hebben verkocht. Het ingezamelde geld werd echter overgemaakt op meerdere Australische bankrekeningen, waaronder die van Mackay zelf.

Facebook haalde de pagina pas offline, dagen nadat CNN had laten weten dat er sprake was van fraude. De eerste reactie vanuit het sociale netwerk was dat de nep-pagina de algemene voorwaarden niet had geschonden. Pas nadat bleek dat het gebruikersaccount van een van de beheerders wel was opgeschort, kwam Facebook in actie, terwijl ze al veel eerder van de fraude op de hoogte gesteld waren. Patrisse Cullors, mede-oprichter van de officiële BLM-beweging, had Facebook maanden daarvoor al ingelicht, maar met die klacht werd niets gedaan.

De onthulling van CNN komt bovenop het toch al enorme aantal klachten over Facebook: van het toestaan van Russische trollenfabrieken die op grote schaal nepnieuws verspreidden, tot aan de datalekken via bedrijven als Cambridge Analytica. Voor dat laatste moet oprichter en directeur Mark Zuckerberg zich deze verantwoorden voor een speciale commissie van het Amerikaanse Congres. Toch lijkt te midden van alle schandalen Facebook maar weinig actie te ondernemen om het beleid echt aan te passen.

Lees ook: ‘Bye bye Facebook? Lubach organiseert massa-vertrek van sociaal netwerk

Geef een reactie

Laatste reacties (6)