Laatste update 13 februari 2018, 13:02
85

Halbe Zijlstra loog én hij verzon een eigen versie van het verhaal

Halbe Zijlstra heeft niet alleen gelogen dat hij bij een ontmoeting met Vladimir Poetin was, hij heeft wat bij die bijeenkomst werkelijk gezegd werd ook nog eens een compleet andere wending gegeven. Dat schrijft de Volkskrant na een verklaring van oud-topman bij Shell Jeroen van der Veer, oftewel de bron die door Zijlstra zogenaamd in bescherming was genomen.

Volgens Zijlstra had Poetin een verhaal afgestoken over een “Groot-Rusland”, waar ook de Baltische staten en Oekraïne toe zouden behoren. En volgens Zijlstra zou Poetin hebben toegevoegd dat Kazachstan ‘nice to have’ was. Voor Zijlstra onomwonden bewijs dat oorlog met Rusland dreigt. Op het VVD-partijcongres in 2016 waarschuwde Zijlstra: ‘Want Groot-Rusland is waar hij naar terug wil’.

Nadat de Volkskrant maandag die leugens ontkrachte gaf Zijlstra toe dat hij er inderdaad niet zelf bij was geweest, maar dat hij die van een bron had – Jeroen van der Veer dus – die hij in bescherming nam. De kern van Zijlstra’s verweer: ja, het was een leugen, maar dat geeft in dit geval niet want ‘de inhoud van het verhaal staat niet ter discussie’. Die mening deelde Mark Rutte die vond dat zijn minister van Buitenlandse Zaken gewoon kon aanblijven.

Nee, zegt Van der Veer zelf tegen de Volkskrant, de inhoud van dát verhaal staat wel degelijk ter discussie. Van der Veer geeft toe dat hij uitgebreid met Zijlstra heeft gesproken over de ontmoeting met Poetin en noemt het ook nog wel ‘logisch’ dat Zijlstra heeft geïnterpreteerd dat Rusland meer invloed wil. Maar Zijlstra zou daar vervolgens zelf een agressieve draai aan hebben gegeven. Poetin zou vooral over een Groot-Rusland hebben gesproken binnen de historische context. En het gedeelte over Kazachstan is zelfs helemaal niet afkomstig van Van der Veer.

Nadat de Volkskrant Zijlstra ontmaskerde, zou de VVD’er de krant hebben verzocht niet de naam van Van der Veer te onthullen, omdat zowel de oud-topman als Shell daarmee in de problemen zouden komen. Van der Veer zelf bevestigde dat hij inderdaad de bron was, maar vroeg de krant dit “off the record” te houden. Volgens de Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque is het aan Halbe Zijlstra te wijten dat de namen nu wel worden genoemd:

Nu minister Zijlstra zelf heeft onthuld dat de Volkskrant met de bron heeft gesproken, en ons contact met hem ook nog opvoert als bewijs dat hij Poetins woorden correct heeft weergegeven, zijn wij gedwongen alles openbaar te maken.

Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de leugens van de VVD-minister.

Update 12.30
Zijlstra zou woensdag een bezoek brengen aan Moskou. Dat bezoek wordt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘overschaduwd’ door een ‘ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media’. Het ministerie noemt verder geen voorbeelden, noch gaan het ministerie in op vragen van de Volkskrant over de leugens van Zijlstra.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil tot het debat in de Tweede Kamer niets zeggen over de kwestie. “Er is vanmiddag een debat en tot die tijd zeg ik niets”, aldus Dijkhoff. Premier en VVD-leider Mark Rutte stond in eerste instantie nog vierkant achter Zijlstra. Volgens Rutte kon Zijlstra gewoon aanblijven: dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid was weliswaar “onverstandig”, maar de inhoud klopte volgens Rutte wel. Nu ook zijn uitleg niet blijkt te kloppen, is het de vraag of Rutte van mening verandert.

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (85)