Laatste update 14:34
81

Hoe het extreemrechtse geweld wordt gevoed

De golf van extreemrechts geweld schokt Amerikanen maar verrast lijken ze niet. Dit is wat al lang voorspeld werd dat er zou gaan gebeuren en nu – helaas – uitkomt.

Rachel Maddow, die wel gezien kan worden als de stem van progressief Amerika, legt in haar tv-programma uit hoe uniek de situatie is. Altijd zijn er extremisten geweest die geweld gebruiken en altijd presidenten die een beleid propageren maar het is voor het eerst dat die twee samenvallen, dat de extremisten geweld plegen om volgens eigen zeggen de president te helpen met zijn beleid.

Cas Mudde, een in populisme gespecialiseerde wetenschapper die in de VS werkt, schrijft in The Guardian dat de organisatie die racisme bestrijdt, de ADL, een paar dagen eerder nog waarschuwde voor antisemitisch geweld vanwege haatcampagnes tegen joodse journalisten en politici.

Natuurlijk, alleen de terroristen zelf zijn juridisch verantwoordelijk voor hun afschuwelijke misdaden. Maar zij die de extreemrechtse vuurtjes opstoken hebben op z’n minst een morele verantwoordelijkheid. Zo ook de Amerikaanse media die maar door blijven gaan met het frame van valse gelijkwaardigheid waarbij linkse mensen die in restaurants schelden naar Republikeinen gelijk worden gesteld met extreemrechtse terroristen die Democraten en minderheden vermoorden, of dat trachten.

Trump heeft zijn toon zaterdag enigszins aangepast. Aanvankelijk reageerde hij op de massamoord in de synagoge met de mededeling dat de gelovigen bewapende beveiligers hadden moeten inhuren om de aanslag te voorkomen. Ook zei hij “dat dit soort conflicten er nu eenmaal altijd zullen zijn”. Trump heeft een reputatie als het gaat om het relativeren en ontkennen van extreemrechts geweld. Bij de golf van bombrieven die eerder deze week naar progressieve Amerikanen werd verstuurd, had hij onder meer gesuggereerd dat het om een actie van de Democraten zelf ging. De autoriteiten arresteerden daarna een verdachte die een fervent aanhanger van Trump bleek.

Later op de dag stelde hij zijn verklaringen bij en verklaarde dat de antisemitsiche moordpartij waarbij 11 joden om het leven kwamen een monsterlijke daad is en dat iedereen moet samenwerken om antisemitisme te bestrijden als het de kop op steekt. Het verzachten van zijn toon is overigens slechts tijdelijk, waarschuwde Trump.

De politie heeft een verdachte gearresteerd voor de moordpartij. Hij gebruikte social media om antisemitische propaganda te verspreiden. Na zijn arrestatie verklaarde hij joden te willen vermoorden omdat hij antisemitische propaganda gelooft waarin wordt gesteld dat joden de illegale migratie naar de VS aansturen. De verdachte stelt in zijn social media posts ook dat Trump zich met ‘te veel’ joden zou omgeven. De man zou geloven dat Trump stiekem wordt aangestuurd door een joods complot. Dergelijke bizarre redeneringen sijpelden de afgelopen tijd langzaam maar zeker de media binnen.

Eerder reageerde de socialistische regisseur Michael Moore op de arrestatie van de extreemrechtse verdachte achter de bombrieven. Die had op zijn auto onder meer een portret van Moore met daarover het vizier van een geweer.

“De dreiging van rechts geweld tegen linkse Amerikanen is niet nieuw. Het is geen afwijking. Het is geen schending van de normen. Het IS de norm. FoxNews van Rupert Murdoch en rechtse radiostation loeren op hen die hun American Dream in rook zagen opgaan. Ze hebben geholpen een generatie van boze en gewelddadige complotdenkers te creëren die iedere leugen die verspreid wordt via die stations geloven. Deze boze rechtse mannen zijn openlijk aangemoedigd om te handelen naar deze leugens, zelfs vanochtend (voor de arrestatie, red) twitterde Trump nog dat hij twijfelde of de bombrieven wel echt waren.”

Een voorbeeld van de niet aflatende extreemrechtse propaganda die Fox News uitzendt, in dit geval een woordvoerde van de Judicial Watch (JW), een uiterst conservatieve actiegroep die op Democraten jaagt om ze met juridische middelen in de wielen te rijden. De woordvoerder verkondigt de antisemitische complottheorie dat de joodse filantroop Soros achter de migratiestroom zit:

In een leerzame reeks tweets legt Jeet Heer, redacteur van de opiniesite New Republic, uit hoe het antisemitisme en extreemrechts samengaan:

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (81)