66

Hulpactie voor zwemles vluchtelingen afgeblazen na hysterische reacties PVV

Een initiatief om statushouders tegemoet te komen in de hoge kosten voor zwemles is gesneuveld nadat de PVV stampij ging maken. Dat meldt het AD. Elk jaar verdrinken er in Nederland vluchtelingen of kinderen van statushouders, omdat ze niet kunnen zwemmen. Vluchtelingenwerk kwam daarom in januari met een initiatief om vluchtelingen in Hardinxveld-Giessendam met behulp van externe donaties tegen een gereduceerd tarief zwemlessen te laten volgen. Teamleider Martine Verlek legde in het AD uit wat ze van plan was:

Een zwemcursus voor statushouders kost 150 euro per persoon en dat is niet voor iedereen zomaar te bekostigen. De meeste statushouders moeten rondkomen van een uitkering. Daarom zijn we een actie gestart om de kosten te drukken.

Nadat de PVV met de actie aan de haal ging, werd Vluchtelingenwerk overspoeld door boze reacties. Geert Wilders twitterde ‘En Nederlandse gezinnen dan?’ gevolgd door ‘#discriminatievannederlanders’ en de PVV in Dordrecht maakte er maar meteen ‘Shariazwemmen’ van.

Ondanks dat er geen gemeenschapsgeld met de actie gemoeid was – er werden speciaal fondsen voor geworven – en de wetenschap dat hun plan levens zou kunnen redden, zag Vluchtelingenwerk zich genoodzaakt de actie te staken:

We zijn nog steeds van mening dat zwemlessen heel hard nodig zijn en dat ons initiatief dus een goed idee is. Dat horen we ook van andere gemeenten. Maar door alle ophef beraden we ons nu op hoe het verder moet.

Het is op dit moment onzeker of het initiatief op een later moment alsnog wordt opgepakt, het project op een andere manier wordt uitgevoerd of dat het fonds helemaal ophoudt te bestaan.

Martijn van der Linden, woordvoerder van Vluchtelingenwerk, stelt op Twitter:

Ieder jaar weer verdrinken er vluchtelingen in Nederland omdat ze simpelweg nooit hebben leren zwemmen. Hoe triest is het dan als een stelletje PVV-calimero’s er een stokje voor steken als mensen hier met een sympathieke actie iets tegen willen doen?

Cc-foto: Gerard Bierens

Geef een reactie

Laatste reacties (66)