21

Illegale woningverhuur? Minister verhoogt boete naar 83.000 euro

Wie een sociale huurwoning illegaal verhuurt en daarbij betrapt wordt, moet voortaan diep in de buidel tasten, veel dieper dan al het geval was. Minister Kajsa Ollongron heeft laten weten de maximale boete voor illegale onderverhuur te verhogen van 20.000 euro naar 83.000 euro. Dat meldt RTL Nieuws.

‘Als je misbruik maakt van het feit dat je beschikt over een sociale huurwoning, die bestemd is voor mensen met een laag inkomen, dan vind ik dat je daar de consequenties van moet ondervinden en een forse boete verdient,’ zegt de minister.

De maximale boete kan door een aanpassing in de Huisvestingswet door gemeenten worden opgelegd aan verhuurders die herhaaldelijk de fout in zijn gegaan. Bij eerste overtreding kan al direct een boete van 20.000 euro worden opgelegd.

Vooral de gemeente Amsterdam is geholpen bij de nieuwe maatregel. Van alle illegaal verhuurde sociale huurwoningen bevindt tegen de 20 procent zich in de hoofdstad. Huizen worden daar aan woningzoekenden aangeboden voor drie of vier keer de normale huurprijs. De woningen worden ook aangeboden op verhuursites als Airbnb, Booking.com en Expedia. Onlangs nog liet de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens weten dat de stad zelf en strikter op onderverhuur zou gaan handhaven, nadat pogingen om afspraken te maken met de verhuursites op niets uitliepen.

cc-foto: Ceescamel

Geef een reactie

Laatste reacties (21)