17

Immuunsysteem valt bij sommige coronapatiënten eigen lichaam aan

Bij sommige mensen die Covid-19 hebben (gehad), valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat is een fenomeen dat bekend is van aandoeningen als lupus en reumatoïde artritis.

Uit de studie blijkt dat het immuunsysteem bij getroffen patiënten de aandacht bij op een zeker moment verlegt van het coronavirus naar genetisch materiaal afkomstig uit menselijke cellen, schrijft The New York Times.

Patiënten bij wie dit probleem zich voordoet, maken zogeheten auto-antilichamen aan. Deze reactie van het immuunsysteem kan ertoe leiden dat het verloop van Covid-19 heel heftig is. Het kan ook verklaren waarom sommige patiënten maanden blijven kampen met gezondheidsproblemen, zelfs als het ziekteverloop relatief mild was (‘long covid’).

Auto-antilichamen zijn vast te stellen met een test. Artsen zouden patiënten vervolgens behandelingen kunnen voorschrijven die nu al worden ingezet tegen lupus en reumatoïde artritis.

Het is al langer bekend dat het immuunsysteem bij coronapatiënten volledig op hol kan slaan. Om het verdedigingssysteem weer tot bedaren te brengen, geven artsen bij ernstige gevallen dexamethason. Onder meer president Trump kreeg dat middel toegediend.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)