Laatste update 22:11
62

Insecten sterven wereldwijd in hoog tempo uit, rampzalig voor natuur

Dat het aantal insecten in Nederland dramatisch daalt was al bekend, maar nu blijkt uit onderzoek dat wereldwijd het aantal insecten dusdanig is gedaald dat ‘rampzalige gevolgen’ dreigen voor de natuur. Maar liefst 40 procent van alle insectensoorten loopt gevaar de komende decennia uit te sterven.

Het onderzoek, het eerste dat wereldwijd werd uitgevoerd op dit gebied, werd gepubliceerd in Biological Conservation. Daarin schrijven de onderzoekers onder meer dat met name de intensieve landbouw een rol speelt in het verdwijnen van de insecten. Maar ook stedenbouw, gebruik van pesticiden en klimaatverandering spelen een rol. Insecten sterven acht keer sneller uit dat andere dieren, ontdekten de onderzoekers. Desastreus, aangezien insecten een essentiële rol spelen in ecosystemen: van voedsel voor ontelbare andere dieren, tot bestuiving van planten en gewassen.

Insecten die het sterkst in aantal zijn afgenomen zijn bijvoorbeeld bijen, vlinders, hommels en kevers. De onderzoekers concluderen dat het noodzakelijk is de landbouwpraktijken te herzien. Zo moet het gebruik van pesticiden worden teruggedrongen en moet er worden gezocht naar duurzamere vormen van landbouw.

Bron: De Volkskrant / cc-foto: James Petts

Geef een reactie

Laatste reacties (62)