Laatste update 13:47
106

Jeremy Corbyn blijft neutraal in nieuw Brexit-referendum

Bij een toekomstig Brexit-referendum zal Jeremy Corbyn neutraal blijven. Alleen op die manier verwacht hij het land na de verkiezingen weer te kunnen samenbrengen. Dat verklaarde de Labour-leider vrijdag tijdens een speciale uitzending van BBC Question Time. Eerder had hij al een nieuw referendum beloofd als Labour de verkiezingen wint. Corbyn wil bij opnieuw met de EU gaan onderhandelen en dat akkoord vervolgens voorleggen aan de kiezers.

Corbyn heeft van oudsher een moeizame relatie met een Europese Unie. Bij het referendum in 2016 sprak de Labour-leider zich weliswaar uit tegen een Brexit, maar somde hij ook op wat er allemaal niet deugt aan de EU. Corbyn vindt onder meer dat de EU te veel de belangen van het bedrijfsleven dient.

De meeste aanhangers van Labour zijn tegen Brexit, maar Corbyn heeft altijd geweigerd om zich na het referendum achter ‘Remain’ te scharen – ook omdat de meeste Labour-MP’s afkomstig zijn uit districten waar de meerderheid voor Brexit was. De afgelopen dagen werd de druk op Corbyn opgevoerd om toch een standpunt in te nemen over Brexit.

‘Bermuda-driehoek-stuff’
Boris Johnson kreeg tijdens het BBC-programma vragen over het achterhouden van een rapport over Russische inmenging in het Brexit-referendum. Het onderzoek van de commissie voor Inlichtingen en Veiligheid (ISC) van het Lagerhuis wordt pas na de verkiezingen gepubliceerd. De onderzoekers keken onder meer naar verdachte Russische geldstromen richting de Conservatieven.

Volgens de Britse premier is er echter niets aan de hand. “Er is voor zover ik weet geen enkel bewijs waaruit enige inmenging in een Britse stemming blijkt”, verklaarde Johnson. Kritiek op het uitstellen van de publicatie van het rapport deed hij af als ‘Bermuda-driehoek-stuff’.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)