82

Johan Vollenbroek: stikstofplannen kabinet gebaseerd op drijfzand

De stikstofplannen van het kabinet zijn gebaseerd op drijfzand, stelt Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Vollenbroek, die met succes het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aanvocht bij de Raad van State, waarschuwt voor een nieuw ‘moeras van juridische procedures’.

De natuurbeschermer verwijt verantwoordelijk minister Carola Schouten dat ze alleen maar streefwaarden voor de stikstofreductie wil vaststellen. Schouten is volgens Vollenbroek meer bezig met wat Farmers Defence Force en LTO willen, dan wat nodig is voor de natuur. Ondertussen zijn er wel miljoenen belastinggeld gemoeid met haar ‘maatregelen’.

Vollenbroek: “Als een soort van ‘mantra’ blijft de minister met de mond belijden dat de landbouw circulair moet worden. Ik zie daar geen millimeter van terug. Ook leiden de voorgestelde maatregelen niet tot een fatsoenlijk inkomen voor boeren die hun bedrijf op een duurzame en milieuvriendelijke manier willen voortzetten.”

Met haar plannen lijkt Schouten af te stevenen op een PAS 2.0, waarbij er weer allerlei mooie beloften worden gedaan die niet worden waargemaakt. Daarmee lokt de bewindsvrouw nieuwe juridische procedures uit. In mei vorig jaar heeft de Raad van State immers harde doelen geëist voor het terugdringen van de stikstofdepositie.

Sinds de uitspraak van de Raad van State heeft het kabinet nauwelijks actie ondernomen. Er werd een snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur aangekondigd die alleen overdag gaat gelden, en vorige week maakte het kabinet bekend dat er extra geld komt om boeren uit te kopen. Dat is echter onvoldoende.

“Om de huidige al veel te lange impasse te doorbreken moet zo spoedig mogelijk een bindend stikstofreductieplan worden opgesteld, dus geen vrijblijvende streefwaarden”, stelt MOB. “De politiek moet eindelijk komen met een afrekenbaar programma, wettelijk geborgd met een stikstofemissiereductie van 50% in 10 jaar met tweejaarlijkse tussendoelen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (82)