Laatste update 16 september 2019, 16:03
73

Johnson dreigt opnieuw wet te breken en parlement te negeren

De Britse premier Boris Johnson heeft opnieuw gedreigd de nieuwe wet, die voorschrijft dat hij uitstel van de Brexit-datum moet vragen indien er op 19 oktober nog geen deal is met de EU, te breken en het parlement opzij te schuiven indien de onderhandelingen mislukken. In een interview with The Mail on Sunday zegt hij niet van plan te zijn om zich aan de wet te houden en vergelijkt hij zichzelf met de Marvel-superheld de Hulk:

Hoe bozer Hulk wordt, hoe sterker Hulk wordt.

Eerder had Johnson al verklaard nog liever ‘te sterven in een greppel’ dan uitstel van de Brexit-datum te vragen aan de EU. De spierballentaal van Johnson gaat vooraf aan een ontmoeting maandag met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Hoewel Johnson beweert dat zijn regering ‘enorm veel vooruitgang boekt’ in de onderhandelingen met de EU en dat een oplossing voor de Noord-Ierse grenskwestie nabij is, overheerst aan Europese zijde vooral scepsis. Verschillende EU-lidstaten laken het aanhoudende gebrek aan realiteitszin bij de Britten, die nog steeds verwachten dat Europa hun belangen zwaarder laat wegen dan die van de Ieren, die onderdeel van de EU zijn en blijven. De Britten vinden het onverteerbaar dat Noord-Ierland door de backstop voor onbepaalde tijd onderdeel van de Europese douane-unie en interne markt blijft, terwijl de Ieren absoluut geen harde grens willen in het Noorden, omdat ze bang zijn voor een nieuwe burgeroorlog.

Ondertussen gaan de voorbereidingen op een No Deal-exit, aan beide kanten van de Noordzee, gewoon door. Adviseurs van Johnson claimen een list te hebben bedacht waardoor ze de Brexit-wet naast zich neer kunnen leggen zonden die te breken. Al zeggen de meeste juridische experts dat dit niet mogelijk is.

Lees ook op Joop: Schotse hoge rechtbank verklaart schorsing parlement onwettig

Geef een reactie

Laatste reacties (73)