31

Kabinet jokte tegen Kamer over inlichten gemeenten salafistische moskeeën

Het ministerie van Sociale Zaken en Integratie heeft informatie over de financiering van moskeeën achtergehouden voor gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Het kabinet beweerde in brieven aan de Tweede Kamer dat die informatie wel gedeeld werd.

Op 4 oktober ging er een brief naar de Kamer waarin het kabinet beweerde lijsten met namen van moskeeën die in Koeweit of Saoedi-Arabië financiering hadden aangevraagd gedeeld te hebben met gemeenten. Het daadwerkelijk delen van die informatie gebeurde echter pas ruim een maand later, op 14 november, nádat binnen het kabinet bekend werd dat NRC en Nieuwsuur onderzoek deden. De NOS schrijft:

Binnen één dag werden gemeenten alsnog op de hoogte gesteld van de informatie die NRC en Nieuwsuur reeds hadden. Driekwart van de gemeenten die voorkomen op de lijsten was tot dat moment niet geïnformeerd, geeft Sociale Zaken nu toe.

Hoewel de gemeenten dus van niets wisten, terwijl het kabinet de Kamer voorhield dat dat wel zo was, vindt het ministerie niet dat de Kamer onjuist geïnformeerd is. Volgens een woordvoerder was het kabinet bij het schrijven van de brief ‘gestart’ met het informeren van gemeenten, en werd besloten ‘de resterende gemeenten versneld te informeren op basis van de nog beschikbare (verouderde) informatie, om te voorkomen dat gemeenten via de media worden geïnformeerd’.

Deze week werd bekend dat zeker dertig islamitische organisaties, naar schatting ongeveer 10 procent van alle moskeeën in Nederland, de afgelopen jaren financiering aangevraagd of ontvangen hebben uit zogenaamde ‘onvrije’ Golfstaten. Het gaat daarbij om miljoenen euro’s uit Koeweit en Saudi-Arabië. De Tweede Kamer vraagt al jaren om openheid over de geldstromen, omdat de groei van salafistische stromingen in Nederland daar een direct gevolg van zou zijn. Koeweit en Saudi-Arabië blijken het ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 2010 op de hoogte houden van de financiering, desondanks beweerde premier Rutte tegenover de Kamer dat het niet mogelijk is om uitspraken te doen over het aantal salafistische organisaties.

cc-foto: Omar Chatriwala

Geef een reactie

Laatste reacties (31)