Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet maakt wéér kans op prijs grootste privacyschender

  •  
20-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6153737593_9b573e1e36_b
Het kabinet kan zomaar de oneervolle prijs voor grootste privacyschender van Nederland winnen; de Big Brother Award van privacyvoorvechter Bits of Freedom. Het kabinet is genomineerd voor de prijs vanwege de invoering van de ‘aftapwet’, ofwel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wie). Al in 2015 won oud-minister Plasterk de prijs vanwege zijn plannen voor de wet, nu gaat hij mogelijk naar het hele kabinet vanwege de volharding de plannen door te zetten.
Binnen de politiek zijn er meer kanshebbers: ook CDA-leider Sybrand Buma is genomineerd, omdat hij de grootste volharder is. Buma zei eerder dat hij wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt. Zelfs wanneer in het raadgevende referendum het volk het kabinet adviseert van de wet af te zien.
De derde genomineerde is GGZ Nederland dat behandelgegevens van patiënten wil delen met een externe databank , ook wanneer de patiënt niet om toestemming is gevraagd.
Vorig jaar ging de prijs nog naar minister Schippers (Volksgezondheid). Zij wilde destijds zorgverzekeraars meer toegang geven tot de gegevens van klanten.
cc-foto: Carlos Twose
 
 

Meer over:

privacy, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.