Laatste update 09:04
158

Kamerleden coalitie ‘weggerend’ voor stemming over beloning zorgmedewerkers

Kamerleden van de coalitiepartijen zijn woensdagavond aan het eind van het coronadebat “weggerend”. Op die manier bleven er niet genoeg Kamerleden over om een hoofdelijke stemming te houden over een structureel betere beloning voor zorgmedewerkers. Dat zeggen de oppositiepartijen die vol verbijstering achterbleven in de zaal.

Aan het eind van een toch al tumultueus debat, vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke stemming aan voor zijn voorstel voor het beter belonen van zorgmedewerkers. Voor een hoofdelijke stemming moeten er minimaal 76 Kamerleden in het gebouw aanwezig zijn, een zogeheten quorum. Omdat de Kamerleden van de coalitie wegrenden, bleken er 62 over te zijn. Te weinig dus.

Wilders zelf zei direct erna op Twitter: “Ondemocratisch, lafhartig en pure parlementaire sabotage!” GroenLinks-woordvoerder Diederik ten Cate schreef: “Nog nooit meegemaakt dit. Kamerleden van de coalitie rennen snel het gebouw uit, om te voorkomen dat er gestemd kan worden over hogere salaris zorgpersoneel. (Bij minder dan 75 Kamerleden in gebouw is er geen quorum en kan er niet gestemd worden).” GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het voorval “ongelofelijk en ondemocratisch”.

D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt dat er van wegrennen geen sprake was. Hij wijst op regels die de Kamer zelf heeft vastgesteld over hoofdelijke stemmingen waarin staat dat bij dergelijke voorstellen meer voorbereidingstijd nodig is. Vier keer eerder werd al een voorstel ingediend voor een structureel betere beloning van zorgmedewerkers, maar die werd tot vier keer toe weggestemd door de coalitie.

Woensdagavond was Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, te gast in het tv-programma Op1. Daar reageerde ook hij op het wegrennen van de Kamerleden: “Ze verwachten dat we leveren, maar iedere keer gebeurt dit. Verwacht geen geweldige dingen en heldendaden als we hier niet over kunnen praten.”

cc-foto: Christian van Elven

Geef een reactie

Laatste reacties (158)