Laatste update 19:55
57

Kabinet vervangt ongebruikte routekaart door stappenplan

Mark Rutte en Hugo de Jonge willen de samenleving in vijf stappen weer openen. “Iedere week kijken we wat er kan”, aldus De Jonge. De eerste stap vindt mogelijk op 28 april plaats. Daarbij zou de avondklok moeten worden opgeheven. Ook mogen mensen dan weer twee mensen thuis ontvangen.

Een besluit daarover valt over een week. De eerste stap wordt gezet als het aantal opnames bij de ziekenhuizen weer afneemt. “Het moet verantwoord zijn”, stelt Rutte. De Jonge waarschuwt voor mogelijke vertragingen. “Niet voorziene bijwerkingen van vaccins kunnen tot oponthoud leiden.”

Eerder presenteerden Rutte en De Jonge twee routekaarten, die ze vervolgens niet volgden. Rutte meent dat het dinsdag gepresenteerde stappenplan “congruent” is met de laatste routekaart.

Mark Rutte begon de coronapersconferentie met een verwijzing naar een bericht op sociale media over twee verschillende werkelijkheden: de publieke werkelijkheid waarin de terrassen weer open kunnen en de werkelijkheid in de ziekenhuizen waar weer veel coronapatiënten liggen.

De Jonge kon nog niet zeggen wat het stilleggen van de levering van het Janssen-vaccin voor gevolgen zal hebben. Daarvoor had hij weer veel woorden nodig.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)