Laatste update 19:46
92

Linkse oppositie roept Kamer terug om racistische uitspraken Blok

De kritiek op minister Blok van Buitenlandse Zaken zwelt aan. De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA zijn niet tevreden over de brief die Blok donderdag naar de Kamer gestuurd heeft naar aanleiding van zijn racistische uitspraken. Blok schreef daarin dat hij het betreurt dat zijn opmerkingen aanstoot hebben gegeven. PvdA en SP nemen daar geen genoegen mee en roepen daarom een deel van de Kamer terug van zomerreces, dat meldt Nu.nl.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen had al Kamervragen gesteld, maar is niet tevreden met de antwoorden:

Dit kan niet wachten tot na de zomer. De uitspraken van de minister kunnen niet door de beugel. Hij betreurt de aanstoot, maar ik wil weten of hij zijn uitspraken betreurt en die terugneemt. Vindt hij dat verschillende bevolkingsgroepen niet met elkaar kunnen samenleven? Als Nederland zijnde moet je op een andere manier in de internationale media verschijnen. De minister van Buitenlandse Zaken is onze hoogste diplomaat en die mag zeker een mening hebben, maar niet deze.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut valt de PvdA bij de noemt de brief van Blok ‘vaag’:

Het is zo vergaand wat deze minister heeft gezegd. De minister rechtvaardigt xenofobie en ontkent de diverse samenleving. Mensen zijn hierdoor geraakt. De woorden van Blok zijn een miskenning van de rol die Nederland als kolonisator heeft gehad in Suriname. Blok plaatst Nederland met zijn uitspraken internationaal aan de absolute rechterkant van het politieke spectrum. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Ook Groenlinks is kritisch. Tweede Kamerlid Zihni Özdil:

Het is raar dat we een minister van Buitenlandse Zaken hebben die het concept van een failed state niet begrijpt. We weten nog steeds niet hoe hij over de inhoud van zijn uitspraken denkt. Ik lees niet terug of hij zijn woorden onjuist, schadelijk en onwenselijk vindt.

Regeringspartijen VVD, CDA en CU zijn wel tevreden met de uitleg van de minister. Ook D66 leek akkoord, maar een grote groep D66-leden kwam vandaag met een open brief waarin ‘oprechte excuses’ worden geëist. De leden willen dat Blok wordt gevraagd hoe hij zijn geloofwaardigheid denkt te herstellen en als hij daar niet uitkomt, dat hij aftreedt. D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de uitspraken woensdag nog “onbegrijpelijk” noemde, wilde niet reageren op vragen van NU.nl.

De regering van Suriname heeft inmiddels ook streng geprotesteerd tegen de uitspraken van Blok, die Suriname een ‘failed state’ noemde die sterk gesegregeerd was langs etnische lijnen. Het Surinaamse nieuwsmedium De Waterkant schrijft:

De regering wenst “op de kortst mogelijke termijn intrekking van de gewraakte uitspraken en het aanbieden van de excuses door de minister van Buitenlandse Zaken aan het volk van de Republiek Suriname”. De regering zegt de internationale gemeenschap te zullen informeren over deze aangelegenheid. Paramaribo kwalificeert de opmerkingen van Blok als destabiliserend en denigrerend, met als kennelijk doel “de moeizaam verworven éénheid onder de Surinaamse bevolking en de door haar gevestigde democratische rechtsorde negatief te belichten”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat een duidelijke uiting zijn van een gebrek aan oriëntatie over de samenstelling en leefvormen in Suriname en van diepe minachting. De uitspraken stroken, aldus het ministerie, niet met de realiteit wat betreft saamhorigheid onder de bevolkingsgroepen. Ook niet met het feit dat de door Nederland toegepaste verdeeldheid onder de diverse etnische groeperingen in Suriname wordt afgewezen, en ook niet met “de weg die is afgelegd voor de vestiging van een democratische rechtsorde”.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)