45

Mensenrechtenchef VN laakt beledigingen aan het adres van Greta Thunberg

Greta Thunberg is regelmatig het doelwit van scheldpartijen en beledigingen. Met name mannen van middelbare leeftijd en ouder hebben het voorzien op de 16-jarige Zweedse, die met haar klimaatstakingen jongeren van over de hele wereld inspireerde om in actie te komen voor het klimaat.

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor Mensenrechten bij de Verenigde Naties, vindt dergelijke aanvallen verwerpelijk, verklaarde zij tijdens een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Tijdens de bijeenkomst vroeg ze aandacht voor aanvallen op milieuactivisten. Met name in Latijns-Amerika moeten zij vaak vrezen voor hun leven. Tussen 2002 en 2017 werden er wereldwijd 1.558 milieu- en natuurbeschermers vermoord.

Oorlogen
Ondertussen maakt Bachelet zich ook grote zorgen over de gevolgen van de klimaatcrisis voor de mensenrechtensituatie op veel plaatsen. Zo kan klimaatverandering een katalysator zijn voor gewapende conflicten, zoals in Syrië waar in de jaren voorafgaande aan de burgeroorlog veel meer mensen naar de steden trokken door de aanhoudende droogte.

Laaggelegen eilandstaten worden eveneens zwaar getroffen. Met alle gevolgen van dien voor zaken als huisvesting, voedselvoorziening en toegang tot schoon drinkwater. Ook worden de stammen die in het Amazone-gebied leven in hun voortbestaan bedreigd door de ontbossing. Bachelet roept de autoriteiten in Bolivia, Paraguay en Brazilië op om meer te doen om hen te beschermen.

Met die oproep jaagt Bachelet vermoedelijk opnieuw de Braziliaanse president Jair Bolsonaro tegen zich in het harnas. Eerder uitte Bachelet al kritiek op het spijkerharde politieoptreden in Brazilië. Bolsonaro reageerde met een lofzang op de Chileense dictator Augusto Pinochet, die Bachelet liet opsluiten omdat haar vader tegen de militaire machtsovername was.

Cc-foto: Russell Watkins/Department for International Development

Geef een reactie

Laatste reacties (45)