Laatste update 20:20
96

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) treedt af

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, treedt af. De bewindsman doet dat naar eigen zeggen op doktersadvies: hij is oververmoeid. Minister Hugo de Jonge neemt zijn taken tijdelijk over, zo meldt de NOS.

Woensdag werd Bruins tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis onwel. De 57-jarige VVD’er zakte in elkaar, maar kon wel op eigen kracht de Tweede Kamer verlaten. Op Twitter liet Bruins vervolgens weten dat hij donderdag weer aan het werk zou gaan. Dat bleek niet mogelijk. Omdat Bruins verantwoordelijk is voor de corona-aanpak heeft hij nu besloten om het stokje over te dragen aan De Jonge.

Bruins trad de afgelopen weken af en toe weifelend op. Zo noteerde Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad op 3 maart: “Als aanzegger van het laatste nieuws op televisie oogt hij onzeker. Spiekbriefjes en hakkelen.” Donderdag schrijft NRC Handelsblad:

Op de eerste grote persconferentie over het virus, begin maart, moest Bruins gecorrigeerd worden door RIVM-baas Jaap van Dissel. Bruins staarde naar de grond, knikte wat. Dat gebeurt vaker, Bruins heeft moeite met improviseren. Hij gaat dan haperend spreken, laat pauzes vallen of bladert door zijn papieren.

Wel werd de bewindsman woensdag geprezen omdat hij zich door Jesse Klaver liet overtuigen om zijn beleid aan te passen: hij beloofde meer te doen om ervoor te zorgen dat de beschikbare mondkapjes bij het zorgpersoneel terechtkomen. De GroenLinks-leider wenst de VVD’er nu veel sterkte.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)