Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAM wil hooguit 50 huizen in Groningen verstevigen

  •  
07-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  
Aardbevingsschade

© ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

In plaats van ongeveer 26.000 huizen wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maar vijftig huizen versterken. “Volgens de laatste berekeningen blijkt dat minder dan vijftig huizen vanwege de veiligheid hoeven te worden versterkt”, zegt NAM-directeur Johan Atema in een interview met NRC Handelsblad.
Atema stelt dat de kans op zware aardbevingen veel kleiner is geworden nu de gasproductie is teruggebracht. Volgens hem zullen er de komende jaren geen zware bevingen meer plaatsvinden. “De kans dat we een beving meemaken met een kracht van 3.6, zoals die in Huizinge, is nog maar een paar procent.”
De NAM heeft de gevaren van grondverzakking en aardbevingen decennialang gebagatelliseerd. Desondanks denkt de NAM-baas dat Groningers van hem willen aannemen dat hun provincie inmiddels “even veilig is als Friesland of Zeeland”. “Ik denk dat mensen logisch nadenken – zeker Groningers. Die veiligheidsonderzoeken zijn niet van ons afkomstig, maar van TNO, en zijn door de overheid geaccordeerd.”
SP-Kamerlid Sandra Beckerman spreekt op Twitter van ‘harteloze hebzucht’. “Jarenlang miljarden verdiend en nu weigeren om de rekening te betalen voor de ramp die je mede hebt veroorzaakt.”
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.