14

Nederland houdt speciale belastingafspraken stil voor rest van Europa

Nederland deelt veel rulings van de Belastingdienst niet met andere EU-landen, tegen alle afspraken in. Die rulings, speciale afspraken met internationale bedrijven, horen aan elkaar gemeld te worden om zo te voorkomen dat bedrijven misbruik maken van de speciale regelingen om belasting te ontwijken. Dat meldt Trouw.

Volgens de website van de Belastingdienst worden er ‘in totaal naar schatting 2000 afspraken met grensoverschrijdende effecten’ gedeeld met de andere EU-landen. Dat betekent volgens Trouw dat over zo’n 60 procent van de rulings helemaal niets gedeeld wordt. De nieuwe staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) schreef onlangs nog aan de Tweede Kamer dat hij onderzoek wil doen naar ruim 4000 van dergelijke zaken.

Begin deze maand kwamen de rulings van de Belastingdienst onder een vergrootglas te liggen, toen uit de Paradise Papers bleek dat de Amerikaanse multinational Procter & Gamble met toestemming van de Belastingdienst 676 miljoen dollar onbelast naar de Kaaimaneilanden had gesluisd. Een financiële aderlating voor de Nederlandse schatkist van zo’n 145 miljoen dollar. Ook daar werden niet de offciële procedures gevolgd.

Waarom het gros van de rulings niet gedeeld wordt met de EU is onbekend, net als of ze wel of niet voldoen aan de gestelde voorwaarden. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) zegt in Trouw het onbegrijpelijk te vinden dat de Belastingdienst niet in staat lijkt te zijn helderheid te verschaffen over de rulings. Dat terwijl Nederland Europees koploper is op het gebied van die speciale afspraken: de Belastingdienst maakt er drie keer zoveel als welke andere lidstaat dan ook.

cc-foto: Alper Çuğun

Geef een reactie

Laatste reacties (14)