Laatste update 11:27
93

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor aanslag op MH17

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat heeft het kabinet vrijdagochtend besloten. Rusland is van de maatregel op de hoogte gesteld.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) laat in een verklaring weten:

Het kabinet heeft altijd gezegd: de waarheid rond vlucht MH17 moet boven tafel en er moet gerechtigheid komen voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Nederland heeft hiervoor de steun van de internationale gemeenschap.

De beslissing volgt op het onderzoek van het JIT. Daaruit bleek donderdag dat de gebruikte BUK-raket afkomstig was van een brigade van het Russische leger.

Update 11:20 uur:
Een hooggeplaatste Russische legerofficier met de naam Oleg Ivannikov was betrokken bij de aanslag op vlucht MH17. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van onderzoekscollectief Bellingcat. Oprichter van Bellingcat Eliot Higgins maakte dat vrijdagochtend bekend tijdens een persconferentie.

RTL Nieuws meldt:

Oleg Ivannikov is mogelijk nog steeds actief binnen het Russische leger. Bellingcat zegt dat het hiermee voor het eerst de directe betrokkenheid wordt aangetoond van het Russische leger bij de ramp met MH17.

Bellingcat doet al jaren onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Al in 2015 brachten zij het bericht naar buiten dat de 53ste Brigade van het Russische leger betrokken was bij het neerhalen van het vliegtuig, dezelfde divisie die donderdag door het JIT als dader werd aangewezen.

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (93)