12

Nieuwsuur ontmaskert beruchte extreemrechtse twittertrol

Gordon Nelson, de twittertrol die landelijke media wist te halen met leugens over onder meer MH17, blijkt wel degelijk zelf achter het account te zitten dat gretig valse informatie en antisemitische memes verspreidt. Dat ontdekte Nieuwsuur. Vorig jaar werd het account al ontmaskerd, maar toen beweerde Nelson nog dat hij het slachtoffer was van identiteitsfraude.

‘Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie. Ik schaam me daar niet voor. We leven in een vrij land.’ Dat zegt Gordon Nelson uit Nieuwegein nu, wanneer hij opnieuw met zijn tweets wordt geconfronteerd. Omdat Nelson na de eerste ontmaskering, afgelopen zomer, geen aangifte doet en ook geen stappen onderneemt tegen Twitter om het valse account uit de lucht te krijgen, krijgt Nieuwsuur argwaan. Verder onderzoek leidt opnieuw naar Nelson en dit keer geeft hij gewoon toe achter het bewuste account én andere trolaccounts te zitten.

Volgens Nelson is er niets mis met wat hij doet. Het is, zo zegt hij zelf, een tegenreactie op de berichtgeving in de media waar hij volgens goed alt-rechts gebruik geen vertrouwen in heeft: ‘Het is vuur met vuur bestrijden’. Nelson zegt dat er een ‘oorlog gaande’ is over wat je wel en niet mag zeggen en ‘Daar gebruik ik alles voor, ook leugens. Ik vind dat dat mag.’ Daaronder valt, zo blijkt uit de berichten die Nelson verstuurt, niet alleen het verspreiden van nepnieuws, maar ook het intimideren en treiteren van critici, zoals het photoshoppen van een penis bij de profielfoto van een vrouwelijke twitteraar. ‘Satire,’ vindt Nelson zelf. ‘Dan moet je maar niet op Twitter zitten.’

De tweets van Nelson vinden in (extreem-)rechtse hoek gretig aftrek. Duizenden mensen retweeten zijn nepberichten instemmend, waaronder Telegraaf-journalist Wierd Duk en FvD-voorman Thierry Baudet. Maar ook dagblad Metro en RTL Late Night hebben tweets van Nelson gebruikt. Die laatste twee erkennen niet goed gescreend te hebben en zeggen het gebruik van de tweets ter illustratie nu te betreuren. GeenStijl, dat vorig jaar een tweet van Nelson gebruikte om de aanval in te zetten op toenmalig AD-columniste Hanina Ajarai, wilde niet op vragen van Nieuwsuur reageren.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)