Laatste update 16:53
8

OM start onderzoek naar leveren zelfdodingsmiddel Laatste Wil

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil (CLW) gestart. In september vorig jaar maakte de coöperatie bekend een zelfdodingspoeder voor haar leden beschikbaar te stellen. In eerste instantie alleen door informatie over het middel te leveren, maar CLW wil het poeder nu ook zelf leveren. Dat is mogelijk strafbaar. Het OM heeft de coöperatie gesommeerd met onmiddellijke ingang alle activiteiten te staken.

CLW strijdt sinds de oprichting in 2013 voor volledige autonomie bij een zelfgekozen dood, en het toegankelijk maken van een middel dat dit snel en pijnloos kan faciliteren. In september liet CLW in Nieuwsuur weten een middel te hebben gevonden en die aan te bieden aan leden. De onthulling leverde een debat op over de wenselijkheid van de beschikking over zo’n middel zonder tussenkomst van arts of commissie.

Ook werden er al direct vraagtekens geplaatst bij de juridische rol van de coöperatie, aangezien hulp bij zelfdoding volgens de wet niet is toegestaan. Een uitzondering hierop geldt voor artsen die in het kader van euthanasie betrokken zijn bij het beëindigen van een leven en de daarbij gestelde wettelijke eisen zorgvuldig naleven.

CLW zou op dit moment een bestelling hebben voor het poeder dat genoeg is voor zo’n duizend mensen, aldus het OM. In het nu gestarte onderzoek wordt ook de organisatiestructuur van CLW meegenomen. Daaruit moet blijken of er sprake is van deelname aan een organisatie die als doel heeft misdrijven te plegen.

Onlangs werd bekend dat een 19-jarige vrouw een einde aan haar leven had gemaakt met behulp van het zelfdodingsmiddel. Minister De Jonge van Volksgezondheid sprak vrijdag al over een ‘ongewenste, onverantwoordelijke en mogelijk zelfs strafbare’ handeling van het CLW. De minister wilde zelf in gesprek met de coöperatie, maar dat gaat vanwege het onderzoek van het OM niet door.

De coöperatie laat in een reactie op de eigen website weten de brief van het OM te zullen bestuderen, maar dat er volgens hen ‘geen sprake is van strafbare handelingen’.

Heeft u last van sombere en depressieve gevoelens, wil u praten over depressie of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op via email of chat met 113.nl of bel gratis en anoniem met 0900-0113. U kunt daar zeven dagen per week en 24 uur per dag terecht.

Bron: NOS / cc-foto: Alberto Biscalchin

Geef een reactie

Laatste reacties (8)