16

Oostenrijk: spectaculaire winst Groenen, extreemrechts verliest fors

De Groenen hebben bij de Oostenrijkse verkiezingen een spectaculaire overwinning geboekt. De partij die bij de vorige verkiezingen de kiesdrempel van 4 procent niet haalde, is nu goed voor 12,4 procent van de stemmen. Dankzij de ‘grootste politieke comeback in de Tweede Republiek’ zijn de Groenen onder leiding van Werner Kogler nu de vierde partij van het land.

De extreemrechtse FPÖ vergaarde 17,2 procent van de stemmen: een forse nederlaag. De partij had duidelijk te lijden onder Ibiza-gate, het schandaal dat in mei losbarstte toen Duitse media een op Ibiza gemaakte video publiceerden van de toenmalige FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache.

In de video was Strache te zien in het gezelschap van een jonge vrouw die zich voordeed als het nichtje van een Russische oligarch. De FPÖ-leider bood de Russin lucratieve Oostenrijkse contracten aan. In ruil daarvoor zou zij de populaire Oostenrijkse krant Kronen Zeitung moeten kopen. Het dagblad zou dan positief moeten berichten over de FPÖ. Het schandaal leidde tot het vertrek van Strache en de val van de regering van de ÖVP en FPÖ.

‘Geen mandaat’ voor extreemrechtse regeringsdeelname
De conservatieve ÖVP werd bij de verkiezingen van zondag met 38 procent van de stemmen veruit de grootste partij. De partij van de 33-jarige Sebastian Kurz ging er in vergelijking met de vorige verkiezingen 7 procentpunt op vooruit. De sociaaldemocratische SPÖ werd met bijna 22 procent van de stemmen de tweede partij.

Toch lijkt een ‘grote coalitie’ van conservatieven en sociaaldemocraten niet voor de hand te liggen. De verwachting is dat de jonge Kurz opnieuw in zee zal gaan met extreemrechts óf toenadering zal zoeken tot de Groenen, mogelijk in een combinatie met de liberale partij NEOS, die ruim 7 procent van de stemmen haalde.

Makkelijk zal de coalitievorming hoe dan ook niet worden. Hoewel de FPÖ tijdens de campagne aanstuurde op een nieuwe regering met de ÖVP verklaarde de secretaris-generaal van de extreemrechtse partij, Harald Vilimsky, zondagavond dat de kiezer de FPÖ ‘geen mandaat’ heeft gegeven voor regeringsdeelname. De achterban van de Groenen staat evenmin te trappelen om Kurz aan een meerderheid te helpen. Slechts een derde van de leden ziet een coalitie met de ÖVP zitten.

Cc-foto: Manfred Werner

Geef een reactie

Laatste reacties (16)