Laatste update 12:41
78

Opkomst SUV’s een van de belangrijkste redenen dat CO2-uitstoot blijft stijgen

De toenemende populariteit van SUV’s is een van de belangrijkste redenen dat de wereldwijde broeikasgasuitstoot blijft stijgen. In het afgelopen decennium steeg de CO2-uitstoot door SUV’s met bijna 550 megaton naar circa 700 megaton. Dat schrijft het Internationaal Energieagentschap.

SUV’s leverden daarmee sinds 2010 de op een na grootste bijdrage aan de wereldwijde toename aan CO2-uitstoot. De broeikasgasuitstoot van de grote auto’s nam sneller toe dan de uitstoot van bijvoorbeeld de zware industrie of de luchtvaart. Alleen in de elektriciteitssector was de CO2-toename groter dan bij de SUV’s.

Personenauto’s zijn goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde vraag naar olie. Wereldwijd rijden er inmiddels 200 miljoen SUV’s rond. In 2010 waren dat er nog ‘maar’ 35 miljoen. SUV’s gebruiken gemiddeld een kwart meer benzine dan een auto van een normale omvang.

40 Procent van alle verkochte personenauto’s is inmiddels een SUV. Daarmee worden alle investeringen in zuiniger auto’s en elektrische modellen ruimschoots teniet gedaan. In vergelijking met 2010 zijn er nu dagelijks 3,3 miljoen vaten olie extra nodig voor personenauto’s.

Lees ook:
Francisco van Jole: Stoere stumperds in SUV’s slopen de planeet

Cc-foto: Pezibear

Geef een reactie

Laatste reacties (78)