Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opkomst SUV’s een van de belangrijkste redenen dat CO2-uitstoot blijft stijgen

  •  
18-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
815 keer bekeken
  •  
suv-rood

© Cc-foto: Pezibear

De toenemende populariteit van SUV’s is een van de belangrijkste redenen dat de wereldwijde broeikasgasuitstoot blijft stijgen. In het afgelopen decennium steeg de CO2-uitstoot door SUV’s met bijna 550 megaton naar circa 700 megaton. Dat schrijft het Internationaal Energieagentschap.
SUV’s leverden daarmee sinds 2010 de op een na grootste bijdrage aan de wereldwijde toename aan CO2-uitstoot. De broeikasgasuitstoot van de grote auto’s nam sneller toe dan de uitstoot van bijvoorbeeld de zware industrie of de luchtvaart. Alleen in de elektriciteitssector was de CO2-toename groter dan bij de SUV’s.
co2uitstootsuv
Personenauto’s zijn goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde vraag naar olie. Wereldwijd rijden er inmiddels 200 miljoen SUV’s rond. In 2010 waren dat er nog ‘maar’ 35 miljoen. SUV’s gebruiken gemiddeld een kwart meer benzine dan een auto van een normale omvang.
40 Procent van alle verkochte personenauto’s is inmiddels een SUV. Daarmee worden alle investeringen in zuiniger auto’s en elektrische modellen ruimschoots teniet gedaan. In vergelijking met 2010 zijn er nu dagelijks 3,3 miljoen vaten olie extra nodig voor personenauto’s.
Cc-foto: Pezibear
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.