Laatste update 22:33
19

Pegida-voorman Wagensveld veroordeeld tot bijna drie jaar in Duitse cel

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden wegens belastingontduiking en illegale handel in vuurwapens. Wagensveld is een bekende naam in Duitsland waar hij -ook wel Ed aus Holland genoemd- sinds het prille begin Pegida-bijeenkomsten organiseert. In de zomer van de 2016 dook hij op in de Duitse media samen met AfD-politica Tatjana Festerling, omdat ze in Bulgarije op vluchtelingen joegen.

De rechtszaak vond woensdag plaats in het Noord-Beierse Würzburg. Wagensveld is eigenaar van een winkel waar onder meer wapens worden verkocht, zowel echte als airsoft. Volgens de aanklager zou Wagensveld voor 489.000 euro aan belasting hebben ontdoken. Wagensveld verweer bestond eruit de rechtbank ervan te overtuigen dat hij nauwelijks geld had: ‘Ik was blij dat ik onze huur van 400 euro kon betalen’. Ook zei Wagensveld niet eens voldoende te verdienen voor een ziektekostenverzekering: ‘En ik voel me niet lekker’.

Ed aus Holland zag zich echter genoodzaakt van strategie te veranderen, toen hij door de aanklager met zijn neus op zijn eigen uitgaven gedrukt werd. Tussen 2009 en 2011 heeft Wagensveld 240.000 euro van zijn Nederlandse bankrekeningen opgenomen. Tijdens een drie weken durende vakantie in het Italiaanse Jesolo gaf hij 8.000 euro uit. Ook kocht hij maandelijks voor enkele honderden euro’s aan kleding, spendeerde hij 1.000 euro op een nieuwjaarsbal in een luxe hotel in Frankfürt. Tijdens de vele reizen die Wagensveld maakte, verbleef hij uitsluitend in de beste en duurste hotels.

Na het pleidooi van de aanklager besloten Wagensveld en zijn advocaat de meeste beschuldigingen te accepteren, met uitzondering van het verkopen van illegale wapens. ‘U spreekt van wapens,’ zei Wagensveld, ‘maar het meeste was speelgoed’. Ook zei Wagensveld dat zeker 30 procent van de klanten die via de webwinkel bestelden hun factuur niet betaalden. Wagensveld werd uiteindelijk veroordeeld wegens het ontduiken van 290.000 euro. Bij het opleggen van de celstraf is een eerdere voorwaardelijke straf van 18 maanden voor illegale handel in vuurwapens meegenomen.

Het is de vierde veroordeling voor Wagensveld sinds 2013. Eerdere veroordelingen betroffen naast belastingontduiking ook mishandeling.

Correctie: eerder werd vermeld dat Wagensveld veroordeeld is voor aanranding. Dat moest mishandeling zijn.

Bron: Sächsische Zeitung / cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (19)