Laatste update 15:36
34

Poetin oppert dat ‘Joden’ achter Russische inmenging VS-verkiezingen zaten

Aanstaande zondag zijn er weer presidentsverkiezingen in Rusland, maar de uitslag ligt al vast. Vladimir Poetin zal met een overweldigende meerderheid – de vorige keer werd er in sommige districten een opkomstpercentage van wel 146 procent gehaald – winnen en zijn laatste termijn van zes jaar als president ingaan. Om (vooral internationaal) de indruk te wekken dat er wel degelijk iets te kiezen valt voert de jonge vrouwelijke tegenkandidaat Ksenia Sobtsjak een opvallende show op, maar ook Poetin haalt de krantenkoppen met opmerkelijke uitspraken. Zo bekende hij gisteren op het laatste moment orders voor het neerhalen van een burgervliegtuig te hebben ingetrokken, nadat een bommelding grootspraak van een dronken passagier bleek.

Zaterdag liet Poetin zich interviewen door Megyn Kelly van NBC (voorheen Fox News) en in dat interview stelde hij ‘niks te geven’ om de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, om en passant te suggereren dat ‘de Joden’ er weleens iets mee te maken zouden kunnen hebben gehad:

Wat maakt het uit als Russen dat hebben gedaan? Er lopen 146 miljoen Russen rond. Het interesseert me niet. Ik geef er niks om. Zij vertegenwoordigen niet de interesses van ons land. Misschien zijn het niet eens Russen. Wellicht waren het wel Oekraïners, Tataren of Joden die ook Russisch staatsburger zijn. Dat moet gecontroleerd worden.

Amerikaanse en Israëlische politici hebben met afschuw gereageerd op de uitspraken van Poetin.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorige maand 13 Russische personen en drie organisaties aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Rusland wordt ervan verdacht een desinformatiecampagne te hebben gevoerd en nepnieuws te hebben verspreid tijdens de verkiezingscampagne via onder andere Facebook, Google en Twitter. Ook werden tijdens de campagne de servers van de Democraten en Republikeinen gehackt, waarna alleen de e-mails van de Democraten online werden gegooid. Of en in hoeverre president Trump wist van de Russische handelingen is eveneens onderwerp van onderzoek.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)