6

Politie betaalt jaarlijks miljoenen aan UWV-boetes voor nalatigheid bij ziekte

De Nationale Politie betaalt jaarlijks miljoenen euro’s aan boetes wegens nalatig omspringen met zieke collega’s. Dat meldt de NOS. Uit cijfers die in handen zijn van EenVandaag valt op te maken dat het aantal boetes, opgelegd door het UWV, sinds 2013 is verdubbeld.

Wanneer een werkgever na twee jaar ziekte onvoldoende heeft gedaan om de uitgevallen werknemer te laten re-integreren, of het dossier niet op orde heeft, legt uitkeringsinstantie UWV een loonsanctie op. Die houdt in dat de werkgever ook het derde ziektejaar het verschuldigde loon moet betalen. Normaliter neemt het UWV de betaling over in het derde jaar. In het geval van de politie gaat het in de periode 2013 tot en met september 2018 om ruim zeshonderd loonsancties: jaarlijks een bedrag van 2 tot 4 miljoen euro.

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp noemt de situatie ‘onverteerbaar’:

Deze miljoenenboete is het directe gevolg van nalatigheid van de politie. Het is onvoorstelbaar dat de politie er al die tijd niet in is geslaagd te voldoen aan de wettelijke eisen voor ziektebeleid, eisen waaraan iedere werkgever moet voldoen.

Ook zegt Van De Kamp er geen vertrouwen in te hebben dat de korpsleiding nog in staat is om het probleem op te lossen.

De Nationale Politie erkent dat de organisatie tekort is geschoten en dat het probleem ‘de volle aandacht’ heeft. Volgens Leonard Kok van de korpsleiding is er een logische verklaring, namelijk dat leidinggevenden zo betrokken zijn bij de zieke medewerker dat ze de wettelijke route links laten liggen:

De politie heeft een enorme neiging om mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden. Dat betekent dat we soms te weinig inzetten op re-integratie. Dat krijgen we dat op deze manier terug van het UWV. Daar leren wij van.

In september vorig jaar onthulde EenVandaag dat de Nationale Politie zieke medewerkers met kritiek op het beleid psychiatrisch ziek verklaart, om de kosten zo op het UWV af te kunnen schuiven.

cc-foto: Bas Bogers

Geef een reactie

Laatste reacties (6)