79

Pro-Piet opgepakt na dreigen met zelfmoordaanslag bij demonstraties Den Haag

De politie heeft een 49-jarige Hagenaar opgepakt die via sociale media dreigde zichzelf op te blazen uit protest tegen mogelijke aanpassing van de Piet-figuur. De dreigde een bomgordel om te doen en verklaarde “Geen grap, ben er klaar mee. (…) Daag me niet uit en het laatste wat jullie zien op 5 dec met demonstraties is mijn gezicht. En dat beloof ik.” De politie meldt:

De verdachte plaatste het bericht afgelopen weekend op Facebook, wat leidde tot onrust op social media. De politie had het bericht gezien en verschillende mensen hadden dit ook bij de politie gemeld, waarna een onderzoek startte. Hierin werd de identiteit van degene die achter het bericht zat vastgesteld. Het bericht werd ook ter toetsing voorgelegd aan een officier van justitie, en gelet op de ernst van de bedreiging, oordeelde deze dat de verdachte moest worden aangehouden. Agenten hielden de man maandagmiddag in zijn woning aan. Tijdens de doorzoeking van zijn woning werden geen explosieven aangetroffen. In zijn eerste verklaring gaf de verdachte toe dat hij het bericht gepost had als reactie op een ander bericht. Hij had spijt van deze reactie en was geschrokken van wat zijn post allemaal teweeg had gebracht.

De afgelopen dagen heeft de politie meerdere berichten op social media gezien die laten zien dat de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet over en weer stevige uitlatingen deden. Zolang geen strafbare grens wordt overschreden, mag iedereen zijn mening geven. De reactie van deze verdachte waarin gedreigd werd met een aanslag waarbij onschuldige slachtoffers konden vallen, overschreed die grens. Daarom is besloten om deze verdachte aan te houden. Hij is in verzekering gesteld en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist of hij langer vast blijft zitten.

Vrijdag werd het congres van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) aangevallen door Pro-Pieten.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (79)