80

Rutte en De Jonge dreigen met vervroegen persconferentie

Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben de bevolking nogmaals opgeroepen zich aan de coronamaatregelen te houden. “De basismaatregelen worden nog steeds onvoldoende nageleefd”, aldus de demissionaire premier.

Als er geen kentering komt in de besmettingsaantallen dreigen Rutte en De Jonge hun persconferentie te vervroegen. Daarop zal het demissionaire kabinet dan “lockdown-achtige maatregelen” bekendmaken, aldus De Jonge. Op dit moment staat de eerstvolgende persconferentie nog gepland voor vrijdag 3 december.

Deskundigen waarschuwen de afgelopen week voortdurend voor code zwart. Zij vrezen dat ziekenhuizen straks patiënten moeten weigeren. Artsen maken dan een selectie op basis van zaken als leeftijd en ligduur.

Om het tij te keren is het nodig dat mensen elkaar minder vaak ontmoeten zodat het moeilijker wordt voor het virus om over te springen. Vooralsnog lijken de maatregelen weinig uit te halen. Zo verklaarde viroloog Marion Koopmans zondag bij Buitenhof dat er nog geen kentering lijkt plaats te vinden. NRC Handelsblad schrijft:

Het OMT ziet ook nog geen sterke afname in de mobiliteitscijfers. Als er niets verandert, komt het OMT komende woensdag of al eerder voor spoedoverleg bij elkaar, zei IC-arts Diederik Gommers vrijdagavond bij Op1. Een nieuwe lockdown, inclusief schoolsluiting, ligt dan op tafel.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)