Laatste update 22:43
23

‘Schiphol mag uitbreiden met 40.000 vluchten per jaar’

Hoewel de overlast volgens omwonenden de spuigaten uitloopt en het kabinet zich heeft voorgenomen om de CO2-uitstoot te beteugelen, mag Schiphol vanaf 2021 met maximaal 40.000 vluchten per jaar uitbreiden tot een totaal van 540.000. Dat is de conclusie van de conceptversie van de Milieueffectrapportage (MER) die de luchthaven heeft opgesteld, dat schrijft de NOS.

Bij het berekenen van de maximale groei is voorrang gegeven aan veiligheidsoverwegingen. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) berkende hoeveel groei er mogelijk is zonder dat de veiligheid in het geding komt. Vervolgens is berekend wat de effecten van deze groei zouden zijn op het gebied van geluidshinder en milieuschade, maar ondanks het feit dat 40.000 extra vluchten 8 procent stijging van de CO2-uitstoot veroorzaakt, zijn daar geen verdere conclusies aan verbonden.

In april onthulde de NOS dat ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur nauw betrokken zijn bij het opstellen van het milieueffectrapport, terwijl zij het later zelf ook moeten beoordelen. Volgens hoogleraar Chris Backes zou Schiphol zelfs helemaal niet de initiatiefnemer van het milieueffectrapport mogen zijn, omdat het hier gaat om een rapport in het kader van het wijzigen van een ‘Algemene maatregel van bestuur’: het luchthavenbesluit.

Publicatie van het concept-MER-rapport zal hoogstwaarschijnlijk komende week plaatsvinden. Daarna zal de Omgevingsraad Schiphol (ORS), waarin de luchtvaartsector, het bedrijfsleven, omwonenden, milieuorganisaties en overheden zijn vertegenwoordigd, advies uitbrengen aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Daarna zal het kabinet de knoop doorhakken. Bewonders vertegenwoordiger Kees van Ojik stelt in het Haarlems Dagblad alvast dat het rapport ‘niet deugt’.

Cc-foto: Bas Leenders

Geef een reactie

Laatste reacties (23)