Laatste update 15:43
61

Shell ontwijkt winstbelasting in Nederland

Oliemaatschappij Shell betaalt al jaren geen winstbelasting in Nederland. Dat onthult Trouw vanmorgen op basis van een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën. Ondanks het feit dat het bedrijf miljarden verdient op Nederlandse bodem, weet het bedrijf de winstbelasting met behulp van legale aftrekposten steeds op nul uit te laten komen. Trouw schrijft:

Dat Shell geen winstbelasting betaalt, verklaart volgens een goed ingevoerde bron waarom het bedrijf de afgelopen jaren zo hard gelobbyd heeft om de dividendbelasting afgeschaft te krijgen. “Afschaffing van de dividendbelasting is het enige dat Shell nog iets oplevert.” Een verdere verlaging van het tarief van de winstbelasting, waartoe het kabinet recent besloot na een ‘heroverweging’ van de dividendbelasting, levert Shell helemaal niets op. “Shell betaalt nul euro winstbelasting. Dan maakt het niet meer uit of het belastingtarief van 25 procent naar 20 procent gaat. Nul blijft nul. De race naar de bodem is voor Shell wat betreft de winstbelasting gelopen.”

Shell ontkent dat het geen winstbelasting zou betalen en stelt bij mode van een woordvoerder: “Onze fiscale afdrachten zijn volledig in lijn met fiscale wet- en regelgeving.” Volgens de oliemaatschappij bestaat er geen verband tussen wat het bedrijf al dan niet aan winstbelasting betaalt en het pleidooi voor de afschaffing van de dividendbelasting. In juni bleek dat Shell de afgelopen 13 jaar ruim 45 miljard euro aan dividend naar haar aandeelhouders doorsluisde via het Britse Kanaaleiland Jersey, waardoor de Nederlandse staat 7 miljard euro misliep. De Nederlandse Belastingdienst gaf hier toestemming voor.

Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA hebben opheldering geëist van de premier.

Lees het hele artikel van Trouw hier.

Cc-foto: Mark

Geef een reactie

Laatste reacties (61)