Laatste update 18:19
8

Studentenvereniging heft zichzelf op na dodelijke ontgroening

De Leuvense studentenvereniging Reuzegom heeft zichzelf opgeheven nadat een aspirantlid vorige week omkwam als gevolg van ontgroeningsrituelen. Dat meldt de Vlaamse tv-zender VTM Nieuws. Een dag na de dood van de 20-jarige studente had het Seniorenkonvent Leuven, het overkoepelende orgaan van de gildes en clubs, al besloten om de vereniging niet langer te erkennen.

Volgens Belgische media moesten de drie ‘schachten’ – zoals aspirant-leden in Vlaanderen genoemd worden – onder meer een enorme hoeveelheid vissaus drinken, levende visjes doorslikken, een rauw ei en pikante pepers wegwerken. Drie van hen werden onwel en een van hen verloor het bewustzijn. Artsen concludeerden dat hij onderkoeld was en een hoge concentratie zout in zijn bloed had. De student overleed uiteindelijk aan een hartstilstand.

De Belgische krant De Morgen beschrijft hoe extreme ontgroeningspraktijken al jaren de norm waren bij Reuzegom, dat – net als andere streekverenigingen – weigerde het doopcharter te ondertekenen, waarin afspraken over ontgroenings- of dooppraktijken zijn vastgelegd:

Volgens een bron bij De Morgen moesten de drie schachten op woensdag ook uren doorbrengen in een kuil in het bos, terwijl de oudere leden koud water over hen goten. Af en toe verwarmden ze de leden door op hen te urineren.

Volgens een VTM-verslaggever zijn de leden van de studentenvereniging ‘erg aangedaan’. Volgens hun advocaten hebben de studenten psychologische hulp nodig.

Cc-foto: Thomas Helbig

Geef een reactie

Laatste reacties (8)