Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thierry Baudet had meerdere ontmoetingen met antisemiet Le Pen

  •  
19-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
Aftrap campagne Forum voor Democratie

© 2018-01-27 22:03:29 AMSTERDAM - Thierry Baudet tijdens het feest van de JFVD, de politieke jongerenorganisatie van Forum voor Democratie. ANP REMKO DE WAAL

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet verkeert regelmatig in het gezelschap van extreemrechtse figuren. Hij had onder meer een vijf uur durende ontmoeting met de Amerikaanse racist Jared Taylor, sprak in 2014 op de IJzerwake en ging trots op de foto met de racistische auteur James Ronald Kennedy en diens boek ‘The South Was Right’. Volgens de partij wordt er door journalisten een campagne gevoerd om hun leider via ‘guilt by association’ extreemrechtse ideeën aan te wrijven, maar dat verklaart niet waarom Baudet zelf keer op keer het gezelschap van extreemrechtse figuren opzoekt. De Correspondent onthult vandaag dat Baudet maar liefst twee keer de extreemrechtse grondlegger van het Front National, Jean-Marie Le Pen, bezocht en dat er opvallende ideologische overeenkomsten tussen hen bestaan.
Baudet ging samen met historicus en publicist Geerten Waling, dan nog student geschiedenis in 2009 op bezoek bij Le Pen, die bij herhaling heeft verklaard dat de gaskamers ‘een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ zijn. Nadien doen zij verslag aan Daniel Knegt, een Nederlandse geschiedenisstudent die op dat moment voor scriptieonderzoek in de stad verblijft:
Ze kwamen er dolenthousiast vandaan. Ze hadden het er over hoe Le Pen werd gedemoniseerd en hoe onterecht het was dat hij steeds werd vastgepind op die opmerkingen over dat ‘detail’. Volgens Baudet en Waling was dat in de media steeds terugkerende ‘detail’ een voorwendsel om het niet over zijn ideeën te hoeven hebben. Ik stelde toen dat Le Pen zulke dingen heel bewust zegt, dat hij zijn dwarse imago ermee cultiveert, en er het aanzienlijke antisemitische electoraat in Frankrijk mee mobiliseert.
De uitspraken van Le Pen over de gaskamers staan niet op zichzelf, hij staat erom bekend de Franse collaboratie met de nazi’s goed te praten en de gewelddadigheid van de Duitse bezetting af te zwakken. Ook propageert hij rassendenken en dat bepaalde rassen inferieur zijn aan anderen. Zijn veroordeling voor zijn uitspraken over ‘het detail’ was slechts de laatste in een lange reeks strafmaatregelen na racistische en antisemitische uitspraken. Hij vertegenwoordigt daarmee een lange traditie van Frans etnonationalisme, bekend van onder meer de Dreyfus-affaire en het Vichy-regime.
Journalist Marijn Kruk schrijft vervolgens over de opvallende overeenkomsten in taalgebruik tussen Baudet en Le Pen:
Maar er is meer. Behalve dat veel geciteerde ‘auto-immuunsysteem’ had Baudet het daar ook over ‘ons boreaal Europa’… ‘Boreaal’ verwijst namelijk óók naar een belangrijke stichtingsmythe van Europees ultrarechts: de ‘arische’ en ‘polaire’ wortels van het Indo-Europese volk, de veronderstelde voorouders van de witte Europeanen… Prominente nazi’s als Heinrich Himmler meenden dat het arische ras uit een mythische noordelijke provincie stamde: ‘Hyperborea’. Na de Tweede Wereldoorlog blijft de term in Frankrijk opduiken in de teksten van Europe-Action, de beweging van de historicus en verklaard racist Dominique Venner… Tenslotte komt de term ‘boreaal’ in de jaren tachtig bij het Front National terecht en is het in gebruik geraakt als een codewoord, een dog-whistle. Het verwijst naar hetzelfde gedachtegoed van raszuiverheid dat in het Derde Rijk centraal stond. Dus: ‘boreaal’, de term die voor Le Pen zijn politieke graf opende, gebruikte Baudet bij de geboorte van zijn partij.
Kruk concludeert op basis van een lange rij overeenkomsten, dat niet Paul Cliteur, maar Jean-Marie Le Pen Baudets intellectuele peetvader is. Lees het hele artikel van De Correspondent hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.